Upper West (Ghana)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Upper West Region

Kart over Upper West Region

LandGhanas flagg Ghana
StatusRegion
Adm. senterWa
Areal18 476 km²
Befolkning702 110 (2010[1])
Bef.tetthet38 innb./km²
SpråkDagaare, Chakali, Kasem, Paasaal, Wali, Western Sisaala, Tumulung Sisaala, Southern Birifor Rediger på Wikidata
Kart
Upper West
10°20′00″N 2°15′00″V

Upper West Region er en region i Ghana. Den ligger i den nordvestlige delen av landet, og grenser mot Burkina Faso i nord og vest. Administrasjonsbyen er Wa. Regionen hadde 702 110 innbyggere ved folketellingen i 2010.[1]

De største stammene i regionen er Dagaare i vest, Sisaala i øst og Wala i Wa og omegn. Et stort flertall blant walaene er muslimer, og Wa er derfor den største byen i Ghana hvor et flertall av befolkningen bekjenner seg til islam. Sisaalaene og dagaarene er for det meste kristne eller animister. Språkene waali og dagaare er såpass nær hverandre at walaene og dagaarene kan forstå mye av hverandres språk.

Viktigste næringsvei er jordbruk, spesielt mais, hirse, jordnøtter, okra og ris. Det er også mye husdyrhold, særlig av sau, geit, høns, gris og perlehøns. Regionen er fattig og har en lang tørketid, fra oktober til mai, noe som fører til at mange av innbyggerne tar arbeid i andre deler av landet i denne perioden.

I denne regionen og i Upper East Region brygger man den tradisjonelle drikken pito, som er et søtlig, alkoholsvakt hirseøl. Det selges normalt egne barer, hvor man øser opp til seg selv fra en tønne med en kalebass. Fordi prisen er svært lav, gjerne en liten sum for å drikke så mye man ønsker, er pito svært populært.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Population by Region, District, Age Groups and sex, 2010» (PDF). Ghana Statistical Service. Oktober 2012. Arkivert fra originalen (PDF) 3. mars 2016. Besøkt 31. desember 2015.