Unnur Wilhelmsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Unnur Wilhelmsen
Født14. desember 1964 (53 år)
NasjonalitetNorge

Unnur Astrid Wilhelmsen (født 14. desember 1964) er en norsk operasanger (sopran), født og oppvokst i Drammen. Etter flere år i Wien er hun nå bosatt i Köln i Tyskland. Sin sang- og klaverutdannelse har hun fra Norge og Island, og Lied og avsluttende operastudier (mag.art.) fra Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Internasjonal karriere[rediger | rediger kilde]

Hun har hatt opera- og konsertengasjementer i Tyskland, Østerrike, Belgia, Sveits, Italia, Ungarn, Norge, Island, Canada, Russland, Nepal og India.

Hun har sunget på en rekke internasjonale festivaler som Wiener Festwochen, Liberty Festival, Jeunesse Festivalen og Trinità dei Monti (Roma). Hun ble invitert til å synge for FN (United Nations) for støtte til uprivilegerte barn i Nepal i februar 2008 og hun flere ganger sittet i juryen for Jugend Musiziert i Tyskland (på Bundesebene).

Lengre engasjementer[rediger | rediger kilde]

Fra 1992-1995 var hun medlem av Salzburger Hoftheater Ensemble, og 1995 var hun en av hovedpristagerne i INKD (Internsjonal operettekonkurranse Noco Dostal i Østerrike). Fra 1995 virker hun som freelance kunstner. Ved siden av sitt opera- og konsertarbeide er hun aktiv i kammermusikalsk sammenheng. Hun er en av medlemmene i Vienna Classical Trio (Unnur Astrid Wilhelmsen-sopran, Karin Leitner-fløyte, Gerhard Loeffler-gitar), og synger wienerlieder i duo med Trond Davidsen.

Repertoar[rediger | rediger kilde]

Hennes operarepertoar strekker seg fra Giovanni Paisiello over Mozart og Beethoven til Poulenc og Antonio Bibalo. Hovedvekten i hennes arbeid er likevel Wienerlieder og operette. En av hennes øvrige spesialiteter er islandske sanger.

Unnur Astrid Wilhelmsen har sunget med en rekke kjente orkestere som Wiener Strauss-Company (som består av musikere fra Wiener Symphonikerne), orkesteret fra Teatro Massimo i Palermo, Wiener Akademische Philharmonie, orkesteret fra Staatsoperaen i Budapest og Wiener Opernball Damenensemble.

Hun har hatt en rekke opptredener på radio og fjernsyn bla. på NRK, RAI, RÚV og WDR.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]