Uncle Sam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Onkel Sam», den mannlige personifikasjonen av USA, framstilt på en berømt amerikansk verveplakat fra første verdenskrig. Propagandaplakaten ble malt av James Montgomery Flagg (1877-1960) 1916-1917.

Uncle Samonkel Sam») er en populær, mannlig personifikasjon av Amerikas forente stater. Skikkelsen opptrer på propagandaplakater, i vitsetegninger og andre sammenhenger som symbol på en amerikansk «landsfader», en mer eller mindre typisk, foretaksom amerikaner, myndighetene i USA eller som landet i seg selv. Uncle Sam avbildes vanligvis som en høy, slank, gammel mann med hvitt hår og geitebukkskjegg. Han har på seg flosshatt og gjerne kjole og hvitt, ofte i farger og mønstre fra det amerikanske flagget.

Bruken av uttrykket Uncle Sam er kjent fra tidlig på 1800-tallet, tegningene av ham siden 1852. Figuren Brother Jonathan, en gjennomsnittsamerikaner i stripete bukser og snippkjole, ble brukt på en lignende måte fram til 1850-tallet. Kvinnefiguren Columbia ble også benyttet som personifikasjon av landet. Opphavet til onkel Sam-skikkelsen er Samuel Wilson (1766–1854), en slakter som sammen med broren Ebenezer leverte kjøtt til innsamlingssentralen for mat og ammunisjon til hæren under den britisk-amerikanske krigen 1812. Soldatene i militærleiren i Troy kjente ham godt og kalte også kjøttet han leverte, for Uncle Sam's. Etter hvert gikk uttrykket over til å representere hele hæren og den amerikanske regjeringen.

Uncle Sam har også ofte vært avbildet på plakater for verving i den amerikanske hæren, både under første og andre verdenskrig og under vietnamkrigen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]