Columbia (personifikasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Columbia (figur)»)
Columbia, den kvinnelige personifikasjonen av USA, bærer ofte frihetslue i amerikanske farger. Illustrasjon av Paul Stahr til propagandaplakaten Be Patriotic fra første verdenskrig.

Columbia er en kvinnelig personifikasjon av USA. Skikkelsen har også blitt brukt som symbolfrihet og uavhengighet.

Navn og bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Columbia er et nylatinsk toponym (stedsnavn) satt sammen av ordstammen columb- fra etternavnet til Christopher Columbus, som «oppdaget» Amerika på 1490-tallet, og endingen -ia som er vanlig for navn på land i latin. Columbia betyr altså «Landet til Columbus». Betegnelsen har gitt opphav til en rekke personer, områder, institusjoner, selskap og ting i Nord-Amerika og andre steder.

Navnet Columbia ble skapt 1738 i en britisk magasinartikkel som kommenterte parlamentets utenriksdebatt. Fordi det var forbudt å gjengi debatten, ble nasjonene omtalt under andre navn i form av gjenkjennelige omskrivinger. «Columbia» betegnet da «europeiske kolonier i den nye verden». Det ble siden et poetisk kallenavn for USA. Personifikasjonen opptrer første gang i et dikt skrevet under den amerikanske uavhengighetskrigen i 1776.

Skikkelsen Columbia har nært slektskap til Marianne, som representerer Den franske republikken, og blir som henne ofte framstilt i frygisk lue, en «frihetslue» fra den franske revolusjonen, men i farger og mønstre fra det amerikanske flagget. Columbia kan også betraktes som en variant av romernes frihetsgudinne Libertas.

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]