Ultimate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En spiller som kaster seg for å ta disken

Ultimate (noen ganger kalt Ultimate Frisbee) er et nullkontakt lagspill, hvor man bruker en flygende disk (en frisbee) for å markere progresjonen av spillet. Målet med spillet er at man samler så mange poeng som mulig. Poeng blir gitt når en spiller på det ene laget mottar disken inne i motstanderens målsone (minner litt om amerikansk fotball). Spillerne kan ikke løpe mens de holder disken.

Idretten organiseres i Norge av Norges Amerikanske Idretters Forbund og internasjonalt av World Flying Disc Federation.

Lagene[rediger | rediger kilde]

To lag bestående av 7 spillere hver, spiller mot hverandre. For innendørs spill består lagene av 5 spillere hver.

Det ene laget er i angrep, og skal forsøke å lage poeng i målsonen. Det andre laget skal forsøke å forhindre angriperne i å lage poeng, og blir dermed kalt forsvarere. Forsvarernes oppgave går ut på å distrahere angriperne, og/eller forsøke å ta disken i spillet.

Banen[rediger | rediger kilde]

Oversikt over banen, utendørs
Ultimate-20040904 img 0729.jpg
Ultimate-20050903 img 1574.jpg

Ultimate spilles utendørs, på en gressbane, etter målene på tegningen. Noen ganger er det hensiktsmessig å lage mindre baner. I Norge spiller man ofte Ultimate innendørs. For innendørs spill er gjerne banen tilpasset den hallen man spiller i. Det viktige med banen er at det er satt av nok plass til å spille på, pluss at det er en god målsone i hver ende av banen.

Regler[rediger | rediger kilde]

Den største målsettingen med spillet er å samle så mange poeng som mulig. Når spillet er slutt har laget med flest poeng vunnet.

Spillets start[rediger | rediger kilde]

Begge lag starter spillet ved å stå bakenfor hver sin mållinje (i hver sin målsone). Ett av de to lag er bestemt til å starte med disken (dette laget blir kalt forsvarere), det laget som starter uten disk blir da kalt angripere. Spillet starter ved at en fra det forsvarende laget kaster disken så langt som mulig over mot angriperne. Mens disken flyter i luften løper spillerne inn på banen, og plassere seg i sine strategiske områder.

Hvis disken går forbi målsonen angriperne sto i ved spillets start, hentes disken frem til mållinjen. Hvis disken går ut over sidelinjen, henter en angriper disken, og flytter disken inn til det punktet på sidelinjen hvor disken passerte linjen.

Den av angriperne som tar disken, eller henter disken, skal så kaste disken til en medspiller (som beskrevet i neste avsnitt).

Progresjon og poeng[rediger | rediger kilde]

Når en spiller har disken i hendene, må ett av denne spillers ben være fiksert på et fast punkt på banen. D.v.s. spilleren som tar imot eller har disken kan ikke løpe (eller gå) med disken (dette minner mye om basketball). Denne spilleren skal nå kaste disken til en medspiller, som griper disken og stopper løpet, for selv å stå stille. Nå er det denne nye spilleren sin tur til å kaste disken videre til neste medspiller o.s.v. Når en av spillerne klarer å motta disken inne i målsonen i den motsatte enden av banen, får dette laget ett poeng.

Det laget som fikk poeng beholder disken, og samles i den målsonen de lagde poenget. Dette laget går nå også over til å være forsvarere, og et nytt spill settes i gang (som beskrevet under Spillets start).

Turnover[rediger | rediger kilde]

Spillet starter med at ett lag er angripere og ett lag er forsvarere. Det er to måter å stoppe angriperne på, og lage en turnover. Det er viktig å bemerke at dette er en nullkontakt sport, så det er ikke tillatt å berøre en motspiller på en slik måte at han distraheres i spillet:

 1. Det ene er å sørge for at disken går i bakken.
 2. Det andre er å gripe disken i luften (før en angriper griper disken).

Når en turnover er utført, bytter lagene roller. De som var forsvarere blir angripere og har som mål å lage poeng i den målsonen som er i motsatt ende av hvor de startet spillet.

Det må nevnes her at hvis en angriper har et godt grep om disken (ref. bildet i toppen), og både vedkommende og disken går i bakken uten at vedkommende mister grepet om disken, er dette ikke en turnover. Spilleren som har disken kan reise seg opp og fortsette spillet på vanlig måte.

I et vanlig spill gjøres det normalt mange turnovers, så spillets retning snus mange ganger i løpet av spillet.

Feil[rediger | rediger kilde]

Siden Ultimate er et vennskapelig spill er det ingen dommer tilstede under spillet. Og feil avgjøres ved at alle spillerne er felles om å varsle feil når feil er begått. I prinsippet vil det si de spillerne som har vært vitne til forseelsen.

Er det avgjort at en feil ble begått, bestemmers det også hva som skal skje. Som regel stopper spillet opp noen sekunder, feilen blir rettet, og spillet fortsetter. Blir man ikke enige om forseelsen, utfører man det siste trekket på nytt. Alle spillerne går tilbake til den plassering de befant på i det det siste kastet ble startet.

Forsvar[rediger | rediger kilde]

Under spillet er det mye fokus på angriperne. Forsvarerne har den sekundære rollen under spillet, men er naturlig nok like viktig. Den mest normale måten å utføre et forsvar på er at en forsvarer konsentrerer seg om en angriper under hele spillet, og følger denne person som et frimerke. Forsvarerens oppgave er å distrahere angriperen mest mulig, eller stoppe et kast (PS: disken kan kun stoppes i luften, ikke i angriperens hånd).

Telling[rediger | rediger kilde]

Sekundtelling gjør spillet litt mer aggressivt, og spennende.

Når en forsvarer er innenfor 3 meter omkrets av en angriper, kan forsvareren starte telling. Starter på 1, og teller hvert sekund deretter. Telling må foregå høylytt, så spillerne i nærheten kan høre det. Angriperen er da nødt til å kaste disken før forsvareren er kommet til 10 (utendørs) eller til 8 (innendørs).

Norgesmesterskap[rediger | rediger kilde]

Hvert år rundt mars/april avholdes Norgesmesterskap i innendørs ultimate.

Vinnere
 • 2015: Pancake Circle Ltd (Lørenskog frisbeeklubb)
 • 2014: Pancake Circle Ltd (Lørenskog frisbeeklubb)
 • 2013: Lulu
 • 2012: BSI Ultimate
 • 2011: OSI Ultimate
 • 2010: Lulu
 • 2009: Lulu
 • 2008: Lulu
 • 2007: Lulu
 • 2006: Stovner
 • 2005: Stovner
 • 1999: Lulu
 • 1998: Lulu

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]