Ullmyrklegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ullmyrklegg
Ullmyrklegg på Svalbard
Ullmyrklegg på Svalbard
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pedicularis dasyantha
(Trautv.) Hadač
Norsk(e) navn: ullmyrklegg
Hører til: myrkleggslekta,
snylterotfamilien,
Lamiales
Habitat: tundra
Utbredelse: Svalbard, Novaja Semlja og fastlandet innenfor, Tajmyrhalvøya

Ullmyrklegg (Pedicularis dasyantha) er en flerårig urt i snylterotfamilien.

Planten vokser alene, altså ikke sammen med andre av samme art. Den er 10–15 cm bred, og har en kraftig pælerot med bladrosett. Opp fra rosetten stikker én eller flere blomsterstengler. Stenglene er 10–15 cm lange og tett dekket med hvite, ullaktige hår. Blomsterfargen varierer fra hvit til mørk purpur.

Ettersom den er en halvparasitt må den vokse der vegetasjonen er ganske tett, ofte i heier med reinrose og kantlyng. Det antas at den på Svalbard snylter på reinrose. Andre myrkleggarter bestøves av humler, men disse insektene mangler på Svalbard, så fluer utfører sannsynligvis bestøvningen.

Utbredelsen omfatter Svalbard, der den kun finnes på Spitsbergen. Videre finnes arten på Novaja Semlja og fastlandet innenfor, og på den vestlige delen av Tajmyrhalvøya.

Ullmyrklegg tilhører et artskompleks av fire nærstående arter. P. alopecuroides, P. dasyantha og P. lanata er til sammen nærmest sirkumpolart utbredt i Arktis, mens P. pallasii vokser ved Sibirs stillehavskyst.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • R. Elven m.fl. (red.) Pedicularis dasyantha i Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF): Vascular plants. Besøkt 3. november 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ullmyrklegg sett ovenfra