Ukjent arving

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ukjent arving
Generell informasjon
SjangerDokumentar
Prod.landNorge
Sendeår2020
2022
Sesonger2
Episoder11
Lengde45–50 (per episode)
SpråkNorsk
Basert påArvinge okänd
Foran kamera
ProgramlederTarjei Strøm
Bak kamera
Prod.lederDagmar Blaasvær
ProdusentOddbjørn Rosnes
Svein Haaland
Kjell Jøran Hansen
Cecilie Skurtveit
Ronald Hole Fossåskaret
Petter Goga
ManusGøril Grov Sørdal
Ole Egil Størkson
RegiOle Egil Størkson
Gøril Grov Sørdal
FotoKjell Jøran Hansen
Ronald Hole Fossåskaret
Prod.selskapNRK
Sending
Periode5. nov. 202010. des. 2020
TV-kanalNRK1
Eksterne lenker
Offisiell nettside

Ukjent arving er et norsk tv-program med Tarjei Strøm som programleder, og Kai-Samuel Vigardt som slektsforsker.

Utgangspunktet for programmet er at det hvert år dør mellom 10 og 20 personer i Norge som ikke har noen kjent arving, og som heller ikke har skrevet testamente. Serien tar for seg sakene der styresmaktene har gitt opp, og leter etter de rettmessige arvingene.[1][2]

Serien er en norsk versjon av den svenske serien Arvinge okänd på SVT.[3]

Programmet hadde premiere 5. november 2020NRK1 og NRK TV. Andre sesong av Ukjent arving[4] hadde sesongpremiere 4. september 2022 i NRK TV og på NRK1. Serien sendes ukentlig på søndag kveld.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong 1 (2020)[rediger | rediger kilde]

1. Bestefars svik

Mye av denne episoden utspiller seg i Bergen, men har forgreninger til hele Norge. I 2015 dør Solveig Olsen, en stille og gudfryktig kvinne fra Bergen. Ingen arvinger melder seg, men var Solveig virkelig den siste i sin slekt? Solveigs familiehistorie er en fortelling om svik, smugling og dype hemmeligheter. Men også om sterke kvinner, samhold og kjærlighet. Episoden er 48 minutter lang. Første gang publisert 5. november 2020.


2. Skjønnhetsdamens hemmelighet

Episoden begynner i Troms. Like før jul ligger ei gammel dame på et sykehjem i Harstad og skal dø. Litt forvirret har Betzy vært lenge, men alle i byen kjenner den rare gamle damen med den spesielle, men forseggjorte sminken, de elegante klærne og spaser-paraplyen som hun svinger for hvert tredje skritt. Innom parfymeriet for å prøvelukte på den samme eksklusive parfymen, en halv flaske rødvin ved stambordet på kafeen. Hun har fortalt at hun en gang var ettertraktet «selskapsdame» i Paris. Men ingen vet noe sikkert. Episoden er 51. minutter lang


3. Onkelen som forsvant

Da Lasse døde, etterlot han seg en unik samling historiske bilder av busser og trikker. Hele 30 000 bilder. Men ingen arving. Tilsynelatende er det ingen som kunne arve millionene han også etterlot seg. Hva hadde skjedd med Lasses familie? Og hvor er onkel Henry?


4. Sjakkmesterens millioner

«En luring», sier de som kjente han. «En mesterlig spiller». «Han likte seg best i bakgrunnen». Alene en dag, omgitt av venner den neste. Men helt alene den dagen døden kom. Sjakkmesteren var et mysterium. Mange i sjakkmiljøet har minner om Tore Jan Nilsen, men det var få som virkelig kjente han. Og da han døde, var det ingen som gjorde krav på millionarven etter han.


5. Mannen uten land

NRK ber om hjelp: Er det ingen som husker sjømannen Johannes Eduard Kukk? Ikke et eneste bilde? Johannes døde i Bergen i 2013. Men det virker ikke som om noen husker den estiske sjømannen, som blant anna seglet på Reksten-skip. Og som også hadde jobb på skipsverft i Bergen. Han reiste verden rundt, men krigsseileren Johannes kunne aldri reise hjem. Da han døde, gammel og ensom, begynte vi jakten på en fortid ingen kjente.

Sesong 2 (2022)[rediger | rediger kilde]

1. Jenta uten barndom

Tatjana fra Lviv var bare ti år gammel da hun ble forlatt av søstrene sine i skogen da de flyktet før krigens slutt i 1945. Hun kom som flyktning til Norge og bodde resten av sitt liv i Bergen. Hele livet lette hun etter søstrene og familien sin. Hun fant dem aldri. Klarer Tarjei det? Publiseres 4. september 2022.

2. Sjømannens millioner

Kirken var tom da Arne fra Oslo ble begravd. I dødsannonsen sto det ingen navn, bare ordet “venner”. Han som hadde reist verden rundt som sjømann, hadde han virkelig ingen? Eller finnes det noen som kan arve millionene hans? Publiseres 11. september 2022.

3. Kafévertens formue

Kaféen Vangen på Voss er og var en institusjon. Styrk var kaféverten som kjente alle – og alle kjente ham. Men da han fikk slag mistet han taleevnen og fikk aldri sagt hvem som skulle arve millionene hans. En arv på svimlende 15 millioner. Klarer Tarjei og Kai-Samuel å finne noen arvinger?  Publiseres 18. september 2022.

4. Blomsterpikens største ønske

Evelyn kom fra Bodø, men bodde hele sitt voksne liv på Kjerringøy. Enda hun var en fattig pike sto det 1,5 millioner på sparekontoen hennes da hun døde. Familien hennes gikk i oppløsning og staten har ikke funnet noen arvinger. Hele livet skal Evelyn ha vært misunnelig på de som hadde stor familie, siden hun selv ikke hadde det. Tilsynelatende. Publiseres 25. september 2022.

5. Født i skam

Det å få et barn utenfor ekteskap var i sin tid en skam. Mange ugifte kvinner dro til en lyssky virksomhet om de havnet i “uløkka”. Barna ble kalt “løsunger”, og ofte ble de satt bort til fremmede. Bjørn Rudolf fra Slitu i Østfold var en av dem. Hvem var familien hans egentlig, og finnes det noen til å arve han? Publiseres 2. oktober 2022.

6. Gutten som ikke fantes

I testamentet fra Svein Olav sin mor står det: «Jeg har ikke livsarvinger». Hvordan er det mulig? Svein Olav levde sitt liv på “Emma Hjorts hjem” i Bærum, et behandlingssenter for psykisk utviklingshemmede. Han ble født under krigen og faren forsvant sporløst. Et lukket arkiv skjuler den mørke sannheten om Svein Olavs familiehistorie, men får Tarjei og Kai-Samuel tilgang til å finne ut hva som skjuler seg der? Og finnes det noen til å arve gutten som ikke fantes? Publiseres 9. oktober 2022.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Madshus, Karin (17. oktober 2020). «Norsk arvemysterium: Hvem skal arve Solveig Olsens millioner?». vi.no (norsk). Besøkt 11. november 2020. 
  2. ^ Bjørnstad, Malini Gaare (5. november 2020). «Solveig etterlot seg tre millioner kroner, men ingen arvinger - eller?». kk.no (norsk). Besøkt 11. november 2020. 
  3. ^ Sweden, Sveriges Television AB, Stockholm. «Arvinge okänd» (svensk). Besøkt 11. november 2020. 
  4. ^ Langlo, Johannes (11. august 2022). «Ukjent arving sesong 2». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 11. august 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]