Uførefjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Uførefjellet
Uførefjellet fra sør
Høyde 313 moh.[1]
LandNorge
FylkeVestland
Kommune(r)Kinn
Posisjonskart
Uførefjellet ligger i Vestland
Uførefjellet
Uførefjellet
Uførefjellet (Vestland)
Kart
Uførefjellet
61°36′52″N 5°16′14″Ø

Uførefjellet er et fjell i Kinn kommune i Vestland. Det har en høyde på 313 meter over havet. Fjellet har navn etter den fraflytta garden Uførene, som ligger ved Norddalsfjorden nordvest for Uførefjellet. Fjellet blir også kalt Sundefjellet (opprinnelig form «Sundafjellet») og har da navnet sitt fra Leversundet, som ligger på sørsida av fjellet, ved Eikefjorden.

Uførefjellet er en langstrakt åsrygg som går øst-vest mellom Eikefjorden på sørsida og Norddalsfjorden i nord. Den er skogvokst med furu øverst. På den bratte sørsida er det bjørkeskog i øst og varmekjær lauvskog i vest. På nordsida fins mye bjørkeskog med innslag av furu og granplanting.

Uførefjellet er etter århundreskiftet blitt et populært mål for fotturer, Det er da vanlig å starte ved den store transformatorstasjonen på Grov ved østsida av fjellet. Det går også en sti fra vestsida, men denne går i bratt og til dels kronglete terreng og er dårlig merket. I gode snøvintre blir det også gått opp skiløype til topps fra østsida. Spesielt i puddersnø, blir dette en fin skogstur på ski. Skitur UførefjelletFra vest er terrenget helt uegnet for skiløping.

Det er en god bestand av hjort (Cervus elaphus) i dette området. Spesielt er det godt vinterbeite i brattlendet i sør. Det er registrert kvitryggspett (Dendrocopus leucotus) og nøttekråke (Nucifraga caryocatactes), begge arter er trolig hekkefugl.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Uførefjellet på Norgeskart.no fra Statens kartverk