Udo Bölts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Udo Bölts
Født10. aug. 1966Rediger på Wikidata (57 år)
Heltersberg
BeskjeftigelseSykkelrytter Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland
UtmerkelserRheinland-Pfalz' fortjensteorden
Silbernes Lorbeerblatt
Sparkassenpreis für Vorbilder im Sport (2003)

Udo Bölts (født 10. august 1966 i Südwestpfalz-distriktet i Tyskland) er en tidligere tysk proffsyklist. Bölts er en av de mest suksessfulle tyske landeveissyklistene de siste tiårene, og var kjent som en treningsvillig "fighter" som likte å gå i brudd. Telekoms tidligere manager Walter Godefroot beskrev ham med ordene "Die Bölts ist stärk, die geht niemals kapütt". ("Böltsen er sterk, han går aldri kaputt").
Bölts ble profesjonell i 1989 i Team Stuttgart, og fulgte med da laget i slutten av 1991 gjennomgikk store endringer og skiftet navn til Team Telekom.

Fra 1992 til 2003 fullførte han 12 strake utgaver av Tour de France, og er dermed den tyskeren med flest startede og fullførte Tourer. Han er også svært høyt på disse to listene dersom man tar med ryttere med andre nasjonaliteter òg. Hans beste sammenlagtplassering i Tour de France er 9.-plass fra 1994. Da Telekom vant Touren i 1996 og 97 var han en viktig hjelperytter, og i 97 ble han også lagt merke til for ordene "Quäl dich, du Sau!" (løst oversatt: tving deg videre, ditt svin!) som han ropte til Jan Ullrich i en kritsk fase mot slutten av rittet.

I 2003 byttet han lag til Team Gerolsteiner, i det som ble hans siste sesong før han la opp. Etter dette ble han en av sportsdirektørene i laget. Dette var en stilling han hadde frem til mai 2007. Da ble det klart at flere av T-Mobiles ryttere hadde brukt EPO på midten av 90-tallet, og 23. mai innrømmet Bölts at også han brukte EPO og veksthormoner i 1996 og 1997. Som en følge av dette gikk han av som sportsdirektør 24. mai.

Bölts' sterkeste prestasjoner er 9.-plassen i Touren i 1992, samt seieren i Dauphiné Libéré (1997), de tre tyske mesterskapene og seieren på en fjelletappe i Giro d’Italia. Han er den eneste tyskeren som har vunnet Dauphiné Libéré.

Lag[rediger | rediger kilde]

Viktigste resultater[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]