U av Goryeo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chang av Goryeo
Hangul: 우왕 (f.: 모니노)
Hanja: 禑王 (f.: 牟尼奴)
RR: U wang (f.: Monino)
MR: U wang (f.: Monino)
Konge av Goryeo
Født1363?
Kaesong
Død1389
Gangneung
Beskjeftigelse
  • Hersker Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleGeun-bi Lee
FarGongmin
MorBanya
BarnChang av Goryeo
NasjonalitetGoryeo
Regjeringstid1374 -
1388

U av Goryeo (ofte skrevet Woo, født 1363?, død 1389) var den 32. konge av det koreanske kongedømmet Goryeo.

Historisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

På 1200-tallet hadde soldater fra Mongolriket invadert Kina, og etablert Yuan-dynastiet i 1271. Etter en serie mongolinvasjoner, kapitulerte Goryeo til slutt og inngikk en fredsavtale med Yuan-Kina. Samtidig hadde Ming-Kina vokst seg mektig utover på 1300-tallet og hadde begynt å slå tilbake styrker fra Yuan-Kina. På 1350-tallet hadde Goryeo vunnet tilbake sine nordlige områder, deriblant Liaodongregionen.

Fødsel[rediger | rediger kilde]

Kildene sier at U er sønn av Banya, Shin Don's husholder. Hans navn som barn var Monino (Buddhas tjener). På grunn av intens debatt knyttet til hans fødsel, levde han utenfor kongepalasset. Etter Shin Dons død i 1371 flyttet han inn på palasset og fikk navnet U. Der ble han erklært som sønn av kong Gongmin og Lady Han.

Veien til trona[rediger | rediger kilde]

En høyere tjenestemann og militærhelt, Yi In-im, ledet i 1374 en liten anti-Ming fraksjon som drepte kong Gongmin.

Gruppen fikk tronet den 11 år gammel gutten til kong U, som Gongmins etterfølger. Gutten som etter sigende hadde vært født av en slavekvinne. Kineserne var mistenksomme på grunn av Gongmins plutselige og uventede død, og var tvilsomme til legitimiteten til den nye kongen.

Diplomatiske spenninger[rediger | rediger kilde]

Disse spenningene eksisterte fremdeles da Ming-Kina i 1388, bestemte seg for å sette opp en kommandopost i Ch'ollyeong helt sør på Hamgyŏngslettene.

Goryeos viktigste militære kommandør, general Choe Yeong, konsulterte med general Yi Seong-gye og bestemte at for å redusere trusselen fra Ming-Kina, så skulle anti-Ming fraksjonen fjernes fra makta i hovedstaden Gaegyeong. Choe, støttet av Yi, sørget deretter å fjerne Yi In-im og hans støttespillere i et statskupp, der Choe selv overtok styringen av statsmakta.

Fall[rediger | rediger kilde]

I Kaesŏng var det stadig flere som mente at Goryeo burde møte den økte trusselen fra Kina med et motangrep og Us rådgivere rådet han til slutt å angripe den mektige Ming-hæren. Mot den allmene oppfatningen, samt i strid med den langvarige Goryeo-praksisen om å ikke angripe nabostater, bestemte kong U seg for å angripe Ming-Kina. I 1388, ble general Yi Seonggye beordret til å tvinge Mingarmeene ut av Koreahalvøya. Generalen fikk større forståelse av Ming-hærens styrke da han fikk kontakt med den ved Amrokelva og tok da en beslutning som skulle komme til å endre koreansk historie. Han visste han hadde støtte blant høytere embedsmenn og i befolkningen, og valgte å returnere til hovedstaden og ta kontroll over kongehuset i stedet for å iverksette et angrep mot de kinesiske styrkene, som han visste trolig ville ødelegge hans egen hær.

Tilbake i hovedstaden overmannet han det kongelige hoffets forsvarere og fikk avsatt og drept general Choe Yeong. Kong U ble avsatt og erstattet av hans sønn kong Chang, men bare ett år senere ble begge forgiftet og døde, og kongetrona ble inntatt av prins Gongyang.

U ble den eneste koreanske kongen som ikke fikk en tittel posthumnt.

Forgjenger:
 Gongmin av Goryeo 
Koreansk monark
(Huset Wang)
Etterfølger:
 Chang av Goryeo