USS «Jeannette»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
USS «Jeannette»
USS Jeannette;h52199.jpg
USS «Jeannette»
Generell info
SkipstypeKanonbåt
Flaggstat USA USA
Rederi United States NavyRediger på Wikidata
StatusSank 13. juni 1881
Sjøsatt1861
Tekniske data[a]
Lengde142 fot
Bredde25 fot
Dypgående13 fot
HovedmaskinDampmaskin
Tonnasje428 tonn (BOM)
Deplasement580 tonn
Mannskap28

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

USS «Jeannette», opprinnelig HMS «Pandora», var en kanonbåt i Royal Navy og ble kjøpt i 1875 av Allan Young før hans arktiske reise i 1875–76. Skipet ble senere kjøpt av James Gordon Bennett jr., eieren av New York Herald, og døpt «Jeannette». Bennet var en arktisk entusiast, og han samarbeidet med og fikk bistand av regjeringen med å sette sammen en ekspedisjon til Nordpolen gjennom Beringstredet.

Ved Mare Island Naval Shipyard ble «Jeannette» utstyrt med nye kjeler og annet utstyr. Skroget ble betydelig forsterket for å kunne tåle navigasjon i arktiske farvann.

«Jeannette» skulle seile under marinen og følge marinens regler og disipliner, selv om hun var privateid. Mannskapet bestod av 30 offiserer og menn, samt tre sivile. Skipet inneholdt det siste innen vitenskapelig utstyr; og i tillegg til å nå Nordpolen gjennom Beringstredet, var vitenskapelige observasjoner en viktig del av ekspedisjonens mål.

Anskaffelse og ombygging[rediger | rediger kilde]

I mars autoriserte kongressen deltakelse fra marineoffiserer på ekspedisjonen, og orlogskaptein George Washington DeLong – en veteran innen arktiske utforskninger – ble med Bennet til Europa for å skaffe et skip. Etter at «Jeannette» ble valgt, og døpt, seilte DeLong henne fra Le Havre til San Francisco, California i løpet av sommeren og høsten 1878.

Arktisk reise[rediger | rediger kilde]

8. juli 1879 seilte «Jeannette» ut fra San Francisco, og den amerikanske flåteministeren hadde tillagt henne, i tillegg til de opprinnelige oppgavene, å lete etter den forsinkede svenske ekspedisjonen i skipet «Vega». Ekspedisjonen, ledet av Adolf Erik Nordenskiöld, hadde lykkes i å passere Nordøstpassasjen. «Jeannette» presset på nordover mot Norton-sundet i Alaska og sendte den siste kommunikasjonen med Washington før hun startet nordover fra St Lawrence-bukta i Sibir den 27. august.

Skipet seilte på tvers av Tsjuktsjerhavet og så Heraldøya 4. september. Kort tid etter ble hun fanget i pakkisen nær Vrangeløya. I de neste 21 månedene drev «Jeannette» vestover og stadig nærmere DeLongs mål, selve Nordpolen. Han beskrev i journalen de viktige vitenskapelige hendelsene gruppen utførte. I mai 1881 ble to øyer oppdaget og navngitt; Jeannetteøya og Henriettaøya. I juni ble Bennettøya øya oppdaget og hevdet for USA. Om natten den 12. juni begynte trykket fra isen å bli for stort, og «Jeannette» begynte å knuses. DeLong og hans menn begynte å losse forsyninger og utstyr ut av skipet og over på isen, og neste morgen sank «Jeannette».