USAs geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

USA er, målt etter areal, det tredje største land i verden etter Russland og Canada.[1] USA har også den tredje største befolkningen. USAs fastland ligger mellom det nordlige Atlanterhav i øst, det nordlige Stillehav i vest, Mexico og den meksikanske gulfen i syd og Canada i nord. Delstaten Alaska grenser også opptil Canada med Stillehavet i syd og Ishavet i nord. Vest for Alaska, tvers over Beringstredet, er Russland. Delstaten Hawaii ligger på et arkipel i Stillehavet sydvest for det nordamerikanske fastland.

USA har meget varierende terrengforhold, spesielt i vest. Løvfellende planter og gressjord er fremherskende i øst, hvorpå den går over i prærier, nåleskoger og Rocky Mountains i vest, og ørkener i sydvest, samt Pacific Northwest som er formet av et svært fuktig klima. I den nordøstlige delen av landet bor en stor del av befolkningen nær de store sjøer og østkysten.

På grunn av sitt varierte terreng og klima (alt fra polarklima til tropisk klima) har USA verdens mest forskjelligartede plante- og dyreliv.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rank Order – Area Arkivert 9. februar 2014 hos Wayback Machine.. 2. november 2006. CIA World Factbook.