UNAMIR

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

UNAMIR er en forkortelse for United Nations Assistance Mission for Rwanda og betegner den fredsbevarende FN-styrken som var i Rwanda fra oktober 1993 og mars 1996, og under massakrene som pågikk fra april til juli 1994.

Minnesmerke i Kigali over FN-soldater fra Belgia som falt under innsats for UNAMIR. 25 soldater, en politimann og en lokal medarbeider mistet livet i FNs tjeneste under denne operasjonen.

Den bestod av 2500 belgiske, kanadiske og afrikanske FN-soldater, ledet av kanadieren general Roméo Dallaire. UNAMIRs oppgave var i første omgang å sikre at Arusha-avtalen ble holdt av begge parter, deretter å være en støtte for fredsprosessen mellom regjeringen i Rwanda, dominert av hutuer, og opprørsstyrken Front patriotique rwandais (RPF), eller «Rwandas Patriotiske Front», dominert av tutsier.

UNAMIR fikk oppmerksomhet for sin rolle, eller mangelen på en slik, på grunn av begrensningene i styrkens mandat og for dens manglende evne til å forhindre folkemordet i Rwanda og utbruddet av krigshandlingene. Oppdraget er således betegnet som en stor fiasko.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rwanda/UN: Acknowledging Failure», AfricaFocus Bulletin (satt sammen av flere enkeltstående rapporter), 31. mars 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • UNAMIR, United Nations, Department of Peacekeeping Operations


Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.