Interahamwe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Folkemordet i Rwanda

Hodeskaller fra drepte under folkemordet i Rwanda

Bakgrunn

Rwandas historie
Hutuer og tutsier
Kongedømmet Rwanda
Borgerkrigen i Rwanda
Drapet på Juvénal Habyarimana og Cyprien Ntaryamira

Hendelser

Kronologi
Massakren i Gikondo
Massakren i Nyarubuye

Ansvarlige

Tiltalte personer i Det internasjonale tribunalet for Rwanda


Genocidaires
Akazu
Impuzamugambi-militsen
Interahamwe-militsen


Massemedier
Kangura
RTLM Radio

Respons

Motstand
Front patriotique rwandais


Internasjonalt
Det internasjonale samfunnets rolle
FN-oppdrag
Opération Turquoise

Interahamwe (kinyarwanda for «de som står/jobber/slåss/angriper sammen»[1]) er en militsgruppe som sto bak en stor del av drapene under folkemordet i Rwanda. Interahamwe ble drevet av en ekstrem hutunasjonalistisk ideologi («Hutu Power»), og fikk støtte fra den daværende hutuleda regjeringa i Rwanda. Under folkemordet på tutsieene oppretta Interahamwe veisperringer der tutsiene prøvde å rømme, og blei stoppa og drept. En av de ledende medlemmene var Protais Zigiranyirazo, vanligvis kalt Monsieur Zed, en rwandisk forretningsmann og politiker. Det internasjonale tribunalet for Rwanda dømte ham til 20 års fengsel i 2008.

Da den tutsidominerte Front patriotique rwandais (FPR) inntok Rwanda flykta mange av Interahamwes medlemmer til Rwandas naboland, først og fremst til Zaire (dagens Den demokratiske republikken Kongo). Interahamwe-medlemmene der fortsatte å angripe over grensa, samt å angripe kongolesiske tutsier. Disse angrepene var en viktig årsak til utbruddet av den første og den andre krigen i Kongo.

Interahamwes leder under folkemordet var Robert Kaguja, som døde i eksil i Kongo i 1994. Hans stedfortreder, Georges Rutaganga, blei i 2003 dømt til livsvarig fengsel for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og mord.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rwanda: How the genocide happened». BBC News. 17. mai 2011.