Hopp til innhold

Tyrkere i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tyrkere i Norge
Antall
16 742 (2012)
Områder med stor befolkning
Oslo
Stavanger
Drammen
Trondheim
Språk
Norsk, tyrkisk, kurdisk
Religion
Hovedsakelig islam

Norsk-tyrkere er, i statistisk forstand, personer som bor i Norge og enten er født i Tyrkia eller er barn av to foreldre som er født i Tyrkia. Per 1. januar 2012 bodde det 16 742 norsk-tyrkere permanent i Norge, hvorav 10 696 er førstegenerasjon og 6 046 er norskfødte etterkommer.[1] Dette tallet inkluderer også kurdere med bakgrunn fra Tyrkia. En stor del av tyrkere i Norge stammer fra provinsene Konya og Uşak.

De første tyrkerne som innvandret til Norge kom som arbeidsinnvandrere på 1960- og 1970-tallet. De kom fra en relativ middelklasse, og var verken spesielt rike eller fattige. De aller fleste tyrkere som migrerte, migrerte for å oppnå et bedre liv for seg og sin familie.

Norsk-tyrkere utgjør den tiende største gruppen av innvandrere i Norge. Drøyt 6 200 norsk-tyrkere er bosatt i Oslo, og er dermed den sjuende største innvandrergruppen i kommunen. Det finnes også store grupper i Stavanger, Drammen og Trondheim. Norsk-tyrkere er den største innvandrergruppen i Drammen og Trondheim, og den nest største i Stavanger.

I 2018 toppet tyrkiske borgere over nasjonaliteter som har søkt om asyl i Norge. En av fire asylsøkere er tyrkere, dvs. totalt 630 asylsøkere så langt i år. Ni av ti av de tyrkiske asylsøkerne får opphold i Norge. De fleste tyrkerne begrunner asylsøknadene med at de er knyttet til det forbudte Gülen-nettverket og forfulgt av tyrkiske myndigheter.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata