Tyrion Lannister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tyrion Lannister er en person fra bøkene om en sang om is og ild. Han er sønn av Lord Tywin Lannister av Casterly Klippe og Joanna, Tywins hustru. Moren hans døde under fødselen og faren har aldri hatt mye til overs for ham. Sammen med at han er en dverg har livet hans vært vanskelig og han blir sett ned på av de fleste andre. Bare broren hans Jaime Lannister har vært snill og behandlet ham godt. Han er på den andre siden ganske heldig også, siden han er født inn i huset Lannister som er det rikeste og et av de mektigste husene i hele Westeros Tyrion er en fremtreden person i bokserien og er en av hovedpersonene vi følger gjennom tredje person fortellermodus.

A Game of Thrones

I starten av første bok ankommer Tyrion Vinterfall, hovedstaden i nord, sammen med følget til kongen. Han blir der gjennom hele kongens besøk, men når følget drar sør igjen drar han videre nordover til Muren, der han ser den dårlige tilstanden til nattevakten, de som forsvarer Muren mot De Andre og Vildmenn som lever nord for den. Når han drar sørover igjen blir han tatt til fange av Catelyn Tully og ført til Arryns dal og hovedstaden Falkeredet. Denne handlingen, sammen med andre, var med på å starte «femkongers-krigen». Tyrion får en rettssak og krever en tvekamp om sannheten. Hanes forkjemper vinner og dermed blir Tyrion sluppet fri. Han forlater dalen og drar mot sin fars hær. På veien møter han noen fjell-klanmenn som overfaller reisende som drar gjennom passene inn til dalen. De går med på å hjelpe han i krigen i bytte mot lovnader om rikdom og våpen. Han kommer til sin fars hær ved elven Treforken. Her hjelper han i et mindre slag og deretter blir han sent til King's Landing på sin fars ordre.

Clash of Kings

Tyrion ankommer hovedstaden hovedstaden Kongshavn, der han fungerer som Kongens Hånd for hus Lannister i sin fars sted. Søsteren, som er regent for riket har ikke særlig til overs for ham, og de kommer i stadig nye konflikter. De ansetter spioner for seg og prøver og være mer mektig enn de andre. Samtidig raser krigen rundt i riket. Tyrion begynner og bekymre seg for den nyutnevnte kongen Stannis Baratheon og hans hær og et nærstående angrep på hovedstaden. Siden han er kongens hånd faller det til han og bygge opp forsvaret av byen. Han trener opp nye soldater, bygger forsvars-maskiner og får byens alkymister til å starte og lage Vildild (en slags oljelignende væske som kan skape store ødeleggelser og branner). Han sender også klansmennene sine ut i skogen får å drepe mulige speidere som Stannis kan sende. Når den fiendtlige flåten kommer bruker Tyrion sin list til å lokke dem i en felle og ødelegger mesteparten av den med Vildilden, Stannis hær angriper imidlertid mot murene til byen og Tyrion leder et motangrep. Her blir han på sin søsters ordre angrepet av et medlem av kongsgarden, Sir Mandon Moore. Tyrion ble nesten drept, men blir reddet av væpneren sin i siste øyeblikk. Han blir i midlertidig skadet og besvimer på slagmarken akkurat da forsterkninger fra faren hans ankommer og redder byen fra undergang.

Senere bøker

Tyrion kommer seg etter skadene har faren hans kommet til hovedstaden og tatt over som Kongens hånd, men Tyrion blir utnevnt til ny skattemester for riket. Faren arrangerer også et bryllup mellom han og Sansa Stark, datter av den nylig avdøde Lord Eddard Stark av Vinterfall. Faren håper at etter at krigen er over kan Tyrion selv bruke hennes rett til å bli den nye lorden over nord. Tyrion fyllbyrder ikke dette giftemålet, noe som snart blir kjent for hoffet. I sin nevøs, Joffrey Baratheon, bryllup blir Tyrion feilaktig anklagd for å myrde brudgommen, en påstand bygd på det synlige uvennskapet mellom dem. Han får en rettssak først og senere tvekamp, men etter å ha tapt den å blitt dømt til døden rømmer han med hjelp av ryktemesteren Varys, som er ekspert på alle typer intriger. Han flykter fra kongeriket og kommer til den frie byen Pentos.