Eddard Stark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Eddard Stark er en oppdiktet person og en av hovedpersonene i bestsellerromanen A Game of Thrones fra 1996, første bok i fantasy-serien A Song of Ice and Fire av den amerikanske underholdningsforfatteren George R.R. Martin. Handlingen i bøkene foregår i en eventyrlig middelalderverden av rivaliserende herskere.

Eddard "Ned" Stark var lord av Vinterfall og beskytter av Norden. Han ble kongens hånd (kongens nestkommanderende) til kong Robert Baratheon. Han var en POV karakter i femten kapittler, i I vargens tid, den første boken i serien og i Kampen om jerntronen, den andre delen av den første boken i serien En sang om is og ild. Eddard blir ofte beskrivet av andre som kkald og stikkende, han var varm og elsket sin familie og venner. Han er også respektert siden han var en lord som utførte sine plikter. Han besitter Stark utseende, svart hår og gråe øyner. Barna som arvet dette er Jon, Bran og Arya. Eddard var den andre sønnen til Lord Rickard Stark, og Ned var sendt til Vale som en ung gutt til å være en fosterbarn til Lord Jon Arryn, og beundret han som en fars figur. Ned fikk et livslangt forhold med sinn venn Robert Baratheon, som ble forelsket i søsteren Lyanna Stark. Når søsteren ble bortført av Rhaegar Targaryen, som resulterte døden til Lord Rickard og Brandon Stark av Kong Aerys den andre, ble Ned lord av Vinterfall og giftet seg med hans brors kjærlighet Catelyn Tully av Elverheim som fikk deres første sønn Robb Stark. Ned ble med i Robert Baratheons henaktige oppgjør mot Targaryene, Ned bekjempet kongsgarden til å finne hans dødende søster. Siste orden Lyanna sa til Ned var "Lov meg, Ned" dette blir ikke forklart, men dette og det mystiske bortføringen preget Ned. Eddard tok med seg Catelyn, Robb og Jon med hjem til Vinterfall. Catelyn tok Jon med i familien som en av hennes, som gjorde Ned glad, men innerst inne visste han at hun hatet det. Ned hadde en lykkelig giftemål, ettersom at han og Catelyn fikk fire barn til: Sansa, Arya, Bran og Rickon. Etter Greyjoy opprøret en tid senere, tok Eddard og fostret Lord Balons enste sønn, Theon Greyjoy.

I begynnelsen av I vargens tid, tar Eddard med seg sin sønn Bran for å henrette en fra Nattevakten for desertering. Han vil lære sin sønn hva pliktene å være beskytter av Nord og hvis du dømmer dommen, er det du som må utføre den. Ned får høre at Robert Baratheon og hans hoff er på vei til Vinterfall på grunner av Jon Arryns død. Vennskapet mellom Robert og Ned er bra, og han er glad for å møte sin venn og konge. Robert vil ha Ned som kongens hånd (nestkommanderende), noe som ikke interesserer Ned mye, men etter å ha fått et brev fra konen og søsteren til Catelyn Stark, Lysa Arryn om at Lannisterene hadde drept den avdøde hånden Jon, aksepterte han, selv om det innebærer å forlate Vinterfall og hans familie. Han tar med seg sine to døttere, Sansa Stark og Arya Stark til Kongshavn.

I Kongshavn skjer det mye. Ned blir kastet inn i en verden full av mistanke og mysterier. Han blir med i det lille rådet og møter to av rikets beste spioner; Lord Petyr Baelish og Varys. Eddard søker om svar etter Jon Arryns død, og om han virkelig ble drept, og om det var Lannisterene. Han setter Petyr Baelish på å finne ut om hva som har skjedd, og det sender han til en av Baelish sine bordeller, der Jon Arryn hadde besøkt før han døde. Grand Mester Pycelle gir han en bok om familien Baratheon og med lister som beskriver utseende og fakta om Baratheonene. Catelyn drar ned til Kongshavn for å finne hvem som leide en morder på sin sønn Bran, som viser seg å være Lannister-familien. Ned søker bevis på dette. Baelish sender Ned til å møte èn av Roberts bastarder med navn Gendry, og innser at Jon Arryns død er med i en stor konspirasjon.

Ned finner ut at Roberts barn; Joffrey Baratheon, Myrcella Baratheon og Tommen Baratheon ikke er Robert sine, at de er barna til Jaime Lannister, Cerseis tvillingbror, og Cersei innrømmer hennes affære til Ned. Ned vil fortelle det til Robert, men han hadde blitt dødelig skadet av et villsvin i en jakt, noe som førte til Roberts død, og at han aldri fikk sagt noe før det skjedde. På dødsleiet erklærer Robert alt i hans testament går til Ned, helt til Joffrey blir myndig. Etter Roberts død, sender Ned et brev til Roberts yngre eldste bror Stannis Baratheon, om at barna ikke egentlig er hans, og at han er den rettmessige kongen etter Robert. Neds brev blir oppdaget og han blir tiltalt forræderi. Dronning Cersei Lannister vil at han skal bli utvist og sendt til Nattevakten, Varys er enig og sier at Robb Stark starter en krig mot Lannisterene og at Sansa er datteren til Eddard, som skal bli den fremtidige dronningen. Joffrey sier seg enig i dette, men lyver på sitt ord og halshugger Eddard foran folket i Kongshavn for å vise sitt store seg.

I TV-Serien Game of Thrones blir Eddard Stark spilt av den engelske skuespilleren Sean Bean