Hopp til innhold

Tvedalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tvedalen steinbrudd sett fra Mølen

Tvedalen (lokal uttale: Tvæidarn) er en grend i Larvik kommune. Den er kjent for store larvikittbrudd og forekomster av sjeldne mineraler.

Stenindustrien i Tvedalen er Norges største bergverk. Et titalls bedrifter dekker et område på 7000 dekar. Steinbruddene i Larviksområdet har 400 arbeidsplasser og omsetter for mer enn 500 mill. kroner årlig. Bruddene i Tvedalen står for 70 % av arealet. Sten i blokker skipes ut over Larvik havn, mens 90-95 % av produksjonen er såkalt skrotstein. Denne skipes ut lokalt fra Svartebukt havn ved Mørjefjorden, og utgjør omkring 400 000 tonn årlig.

Før 1980 var det butikk, bussforbindelse og poståpneri i Tvedalen.

Det er forbindelse med Fv60 mellom Helgeroa og Langangen.

Den 23. november 2021 styrtet et skolefly i en fjellvegg ved Vestmunnvannet i Tvedalen.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er mulig at Tvedalen har vært bosatt siden steinalderen.

Navnet[rediger | rediger kilde]

gammelnorsk skrives det Thveiadalr, som betyr den utskilte dalgård. I 1398 skrives det Bwæitdalæ, og i 1528 gjøres det om igjen til Twetedall. Først etter å ha hatt navnene Tuedall, fra 1593 og Thuedalle, fra 1664, het det fra og med 1723, Tveitdalen, men siden det var så tungvint å si ble det til at fler og fler skrev Tvedalen.

Skolen[rediger | rediger kilde]

Frem til 1960 var det skole i Tvedalen. Der ble første klasse til sjette klasse samlet annenhver dag, på grunn av at skolen egentlig er forholdsvis liten.

Nå er skolen til bruk som lekeplass med Fotballbane/håndballbane, husker, sklier, gravemaskiner til sandkasse og klatrestativ. Hele plassen er delt i to, en del med fotball-/håndballbane, og den andre delen med resten av det nevnte gravd ned i sand. Den blir også brukt til å kunne leies ut for ulike arrangementer.

I 2008 ble lekeplassen drenert og nye lekeapparater er satt opp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Undersøkelse av luftfartsulykke vest for Larvik by, Vestfold og Telemark fylke | shk». havarikommisjonen.no. Arkivert fra originalen 4. januar 2022. Besøkt 5. januar 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brunlanes bygdebok