Helgeroa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helgeroa
LandNorge Norge
FylkeVestfold og Telemark
LandskapVestfold
KommuneLarvik
StatusTettsted/bygd

Helgeroa
58°59′38″N 9°51′46″Ø

Helgeroa (på lokal uttale; Hæljeråa) er et tettsted[a] i Larvik kommune i Vestfold og Telemark fylke, på østsiden av Langesundsfjorden.

Om sommeren er Helgeroa et populært feriested, med blant annet Helgeroa Marina og Blokkebukta badestrand og campingplass. Tidligere var det losstasjon her. I Helgeroa ligger Sjøkartverkets målestasjon for vannstand med opplysninger fra 1965.

Det går ferje som tar passasjerer og sykler fra Helgeroa via Arøya til Langesund på vestsiden av fjorden.

Helgeroa havn ligger i le for Skagerrak på nordsiden av en tange av rullestein, Mølen. Fra Mølen går det store raet med ra-veien gjennom Vestfold. På grunn av vanskelig topografi, blant annet i Langangen, var det lenge overgang fra landeveis til sjøveis transport nettopp i Helgeroa. Fra Helgeroa var det da båtforbindelse enten innover Langesundsfjorden og Frierfjorden eller vestover til byene på Agder.

Før broen mellom Brevik og Stathelle ble åpnet i 1961 var fergestrekningen Langesund – Helgeroa en viktig forbindelse for landeveistrafikk mellom Østlandet og Sørlandet.

Anjushuset ligger i Helgeroa.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ I SSB oversikt regnes Helgeroa som en del av tettstedet Helgeroa/Nevlunghavn, da stedet har vokst sammen med Nevlunghavn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Krabbegata, én av to hovedveier ned til Helgeroa
Kart over Helgeroa fra 1811