Langangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Langangen
Langangen
Langangen
59°5'17"N, 9°48'29"E
LandNorge Norge
FylkeTelemark
KommunePorsgrunn
Areal0.41 km²
Befolkning498[a] (2017)
Bef.tetthet1 214,6 innb./km²
Postnummer3947 Porsgrunn

Langangen
59°5′17″N 9°48′29″E

Langangen er et tettsted i Porsgrunn kommune i Telemark. Tettstedet har 498 innbyggere per 1. januar 2017[1], og ligger ved grensen til Vestfold og Larvik, innerst i Langangsfjorden. Langangen har blant annet egen skole og kapell. Tidligere var tettstedet delt av hovedveien mellom Porsgrunn og Larvik, men i 1979 ble E18 lagt om, og ført i bro over tettstedet.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Langangen er mest kjent for to veianlegg: Langangen bro (lokalt Langangsbrua) og Korketrekkeren. Langangen bro er Norges største bro i betong. Den er over 700 meter lang og 70 meter høy. Korketrekkeren er den gamle veien ned til Langangen, som går rundt seg selv, 360°. Bakken er kåret til Norges råeste bakke. I flere år har det også blitt arrangert et meget populært bakkeløp her.

Langangen har en på mange måter sentral beliggenhet, og man kan nå åtte byer på under en halvtime (Porsgrunn, Skien, Langesund, Larvik, Stavern, Stathelle, Brevik og Sandefjord).

Navnet Langangen kommer av lang og angr (fjord, vik) og betyr «den lange fjorden». Slik sett skulle man tro at uttalen var Lang-angen. Men lokalt og i områdene rundt uttales navnet normalt Lang-gangen.

Bosetningen i Langangen går tilbake til Nøstvetperioden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (19. desember 2017). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 24. desember 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TelemarkstubbDenne Telemarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.