Langangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Langangen
Langangen
Langangen
Land Norge Norge
Fylke Telemark
Kommune Porsgrunn
Areal 0.41 km²
Befolkning 498[a] (2015)
Bef.tetthet 1 214,6 innb./km²
Postnummer 3947 Porsgrunn

Langangen er et tettsted i Porsgrunn kommune i Telemark. Tettstedet har 498 innbyggere per 1. januar 2015[1], og ligger ved grensen til Vestfold og Larvik, innerst i Langangsfjorden. Langangen har blant annet egen skole og kapell. Tidligere var tettstedet delt av hovedveien mellom Porsgrunn og Larvik, men i 1979 ble E18 lagt om, og ført i bro over tettstedet.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Langangen er mest kjent for to veianlegg: Langangen bro (lokalt Langangsbrua) og Korketrekkeren. Langangen bro er Norges største bro i betong. Den er over 700 meter lang og 70 meter høy. Korketrekkeren er den gamle veien ned til Langangen, som går rundt seg selv, 360°. Bakken er kåret til Norges råeste bakke. I flere år har det også blitt arrangert et meget populært bakkeløp her.

Langangen har en på mange måter sentral beliggenhet, og man kan nå åtte byer på under en halvtime (Porsgrunn, Skien, Langesund, Larvik, Stavern, Stathelle, Brevik og Sandefjord).

Navnet Langangen kommer av lang og angr (fjord, vik) og betyr «den lange fjorden». Slik sett skulle man tro at uttalen var Lang-angen. Men lokalt og i områdene rundt uttales navnet normalt Lang-gangen.

Bosetningen i Langangen går tilbake til Nøstvetperioden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (11. desember 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 25. februar 2016. 
TelemarkstubbDenne Telemarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.