Tusenbeinfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tusenbeinfluer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phaeomyiidae
Norsk(e) navn: Tusenbeinfluer
Hører til: Sciomyzoidea,
høyere fluer,
tovinger
Antall arter: ? i verden
3 arter funnet i Norge
Habitat: På land. Larvene er parasitoider på tusenbein.
Utbredelse:
Delgrupper:

Tusenbeinfluer (Phaeomyiidae) er en liten familie av fluer, de er gjerne brunlige på farge. Kroppen er noe smal og lang, beina er kraftige og litt lange. Bare tre arter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Tusenbeinfluer er små til middelsstore fluer (3-11 mm), med ganske slank kropp og forholdsvis lange, kraftige bein.

Hodet er ganske stort med forholdsvis små fasettøyne. Det sitter flere kraftige børster langs innerkanten av fasettøynene. Antennene er festet høyt oppe på hodet, nær pannen. De består av tre ledd med en fjærgrenet antennebørste (arista) på oversiden av det ytterste leddet. Det ytterste leddet er forlenget, mer eller mindre kjegleformet. Ansiktet under antennene er flatt, nesten innhult, hårløst og oftest dekket av lys bestøvning. Kroppen er ofte brunlig, men kan også være noe mørk. Det er oftest noen mørkere lengdestriper på oversiden av ryggen (thorax). Vingene er store, middels brede med en iøynfallende, langstrakt trekantet celle midt i vingen.

Beina er ganske lange og temmelig kraftige, og lårene har ofte torner eller pigger på undersiden. De skiller seg fra de nært beslektede kjerrfluene, blant annet ved at de har noen torner (kraftige børster) på mellom og den bakerste leggen (tibia).

Larvene er pølseformet, tilspisset i forenden. De har ingen tydelig hodekapsel, men munndelene stikker ut som et par kroker. Det bakerste leddet har ofte to eller flere lange utvekster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene til denne familien er parasitoidertusenbein.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vala et al. 1990.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Denne oversikten har fokus på norske arter. Tidligere var denne familien systematisk plassert i kjerrfluer, som en av underfamiliene der. Den er skilt ut på grunn av genetiske forskjeller og fordi larvene lever på tusenbein og ikke i muslinger og snegler slik som hos kjerrfluene.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Greve, L., Jonassen, T. og Olsen, T.J. 2008. New records of Phaeomyiidae and Sciomyzidae (Diptera) in Norway. Norwegian Journal of Entomology 55: 49-52.
  • Rozkošný, R. 1998. Family Sciomyzidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera 3: 357-376. Science Herald, Budapest.
  • Vala, J.-C., P.T. Bailey & C. Gasc 1990. Immature stages of the fly Pelidnoptera nigripennis (Fabricius) (Diptera: Phaecomyiidae), a parasitoid of millipedes. Syst. Entomol. 15: 391-99.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]