Tsiang Tingfu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Tsiang Tingfu
Jiang Tingfu.jpg
Født7. desember 1895
Shaoyang
Død9. oktober 1965 (69 år)
New York
Utdannet ved Columbia University, Oberlin College
Beskjeftigelse Diplomat, historiker, journalist
Parti Kuomintang
Medlem av Academia Sinica

Tsiang Tingfu (kinesisk: 蔣廷黻, pinyin: Jiang Tingfu, født 1895 i Shaoyang i provinsen Hunan i Kina, død 9. oktober 1965 i New York City) var en kinesisk historiker og diplomat.

I 1911 ble han sendt for studier i USA, der han lå ved Park Academy, Oberlin College og Columbia University. Etter å ha fått en Ph.D. i historie ved Columbia vendte han i 1923 tilbake til Kina. Der underviste han først ved Nankaiuniversitetet og så ved Tsinghuauniversitetet. Ved Tsinghua ble han leder for det historiske fakultet, og der redigerte og utgav han en rekke arbeider om kinesisk historie og publiserte det engelskspråklige tidsskrift Chinese Social and Political Science Review. Under sin tid ved Tsinghua var han mentor for mange studenter innen Qing-dynastiets historie, blant andre John K. Fairbank.

Etter at spenningene mellom Kina og Japan var begynt å tilta, forlot Tsiang det akademiske liv i 1935 og fikk inn i det kinesiske regjeringsapparat. Han innehadde mange oppgaver i Kuomintangregjeringen i løpet av den annen sino-japanske krig. I 1945 ble han Kina permanente representant ved De forente nasjoner, og senere var han også Republikken Kinas ambassadør i USA.

Etter at Folkerepublikken Kina ble opprettet i Fastlands-Kina forsvarte Tsiang den Taiwan-baserte regjeringens eksklusive rett til å sitte i FN og i Sikkerhetsrådet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]