Tsinghuauniversitetet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den gamle porten, som i dag ligger inne på universitetsområdet, er et symbol på Tsinghuauniversitetet.

Tsinghuauniversitetet (kinesisk: 清华大学, pinyin: Qīnghuá Dàxué) er et av Kinas fremste og mest prestisjefulle universiteter. Tsinghua (Qinghua), som det ofte kalles, ligger i Beijing, ble grunnlagt i 1911 og hadde i 2018 omtrent 25 900 studenter.[1]

Universitetet foretrekker av historiske grunner selv at navnet fortsatt romaniseres Tsinghua, selv om det etter den kinesiske offisielle romaniseringen pinyin skulle ha vært Qīnghuá.

Historie[rediger | rediger kilde]

Universitetet ble grunnlagt i 1911 med skadeserstatningspenger som den kinesiske regjering måtte betale til USA etter bokseropprøret. Til å begynne med var Tsinghua en forberedelsesskole for kinesiske studenter som skulle sendes av regjeringen til studier i USA. Foruten navnet Tsinghua førte det også navnet American Indemnity College (美國賠款學校, Měiguó Péikuǎn Xuéxiào).

I 1925 ble det omgjort til universitet.

Ved begynnelsen av den annen japansk-kinesiske krig i 1937 ble Tsinghua-universitetet sammenslått med Pekinguniversitetet og Nankaiuniversitetet og flyttet til Kunming. Etter annen verdenskrig kunne de flytte tilbake til henholdsvis Beijing og Tianjin, og ble da splittet i tre igjen. En del av folkene motsatte seg å fortsette i Beijing, og de dro i 1956 til HsinchuTaiwan. Slik fikk Hsinchu sitt National Tsing Hua University (kinesisk: 國立清華大學 / 国立清华大学, Guólì Qīnghuá Dàxué, Tongyong Pinyin Guólì Cinghuá Dàsyué, forkortet: NTHU). De to Tsinghua-universitetene har ikke noen bånd til hverandre, men mener begge selv å være det egentlige Tsinghua-universitetet.

I 1952 ble Tsinghua til polyteknisk høyskole som den av en reform av høyskolevesenet. Nye reformer kom i 1978, og de muliggjorde opprettelser av nye fakulteter, for eksempel ledelse og jus. I 1999 tilkom et fakultet for kunst og design.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tsinghua University». www.tsinghua.edu.cn. Arkivert fra originalen 8. august 2022. Besøkt 11. august 2018. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • William Hinton: Hundred Day War: The Cultural Revolution at Tsinghua University, New York and London: Monthly Review Press, 1973

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]