Trosa kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trosa

Våpen

LandSverige Sverige
LandskapSödermanland
LänSödermanlands län
Kommunenr.0488
Areal668,46 km²
Befolkning11 492 (2011[1])
Bef.tetthet17,19 innb./km²

Trosa kommune er en kommune i Södermanlands län i landskapet Södermanland i Sverige. Kommunen har grenser mot nabokommunene Gnesta og Nyköping i Södermanlands län og til Södertälje i Stockholms län. Kommunens administrasjonssenter ligger i Trosa.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Den sørlige delen av innsjøen Sillen ligger nordvest i kommunen, og dreneres av Trosaån, som munner ut i Østersjøen ved tettstedet Trosa. I øst skjærgårdskyst mot Østersjøen. Største øy er Askö.

E4 går gjennom kommunen. Trosa kommune er forbundet til det svenske jernbanenettet gjennom jernbanestasjonen i VagnhäradSödra stambanan.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Trosa kommune har fem tettsteder. I tabellen oppgis antall innbyggere per 31. desember 2010.[2]

# Tettsted Innbyggere
1. Trosa 5 027
2. Vagnhärad 3 324
3. Västerljung 398
4. Stensund och Krymla 346
5. Sund 329

Historie[rediger | rediger kilde]

Runestein mellom Trosa og Vagnhärad. Inskripsjonen lyder: Torger och Ore de reste stenar efter Olev, sin fader, och efter Sven, sin broder.

Området rundt Trosa er rikt på fornminner i form av runesteiner. Kjent er også en gullskatt som ble gravd opp av jorda ved Tuna by i Västerljung i 1774. Gullskatten, som pleier å kalles Tureholmsskatten, veide hele 12 kg og er den største skatten som har blitt funnet i landet. Gullskattens viktigste gjenstander er en halsring og beslag. De oppbevares i dag i det såkalte gullrommet på Historiska museet i Stockholm. Gullskatten er fra folkevandringstida, altså 400–550 e.Kr.

Trosa er kjent som by siden 1300-tallet, og er dermed en av Sveriges eldste byer. Allerede i begynnelsen av 1400-tallet var Trosa en betydningsfull handelsplass og fikk bystatus av kong Karl I i 1454.

Som mange andre steder langs Østersjøkysten ble Trosa utsatt for russerherjingene. Byen ble brent ned til grunnen av den russiske flåten i 1719. Kirken ble imidlertid ikke ødelagt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]