Tromsø bibliotek og byarkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tromsø bibliotek»)
Tromsø bibliotek og byarkiv
Tromsø
BibliotekstypeBibliotek, kommunearkiv
Nettsidewww.tromso.kommune.no/biblioteket
Kart
Tromsø bibliotek og byarkiv
69°39′02″N 18°57′18″Ø

Tromsø folkebibliotek er bibliotek for innbyggere og besøkende i Tromsø kommune. Hovedbygningen ble flyttet fra sine gamle lokaler i Storgatbakken til Fokuskvartalet og åpnet den 3. august 2005. Den huser samlinger fordelt over fire etasjer.

Biblioteket har i tillegg to byfilialer i bydelene Kroken og Tromsdalen, samt distriktsfilialer på Brensholmen, Sjursnes og Lakselvbukt.

Hovedbygningen[rediger | rediger kilde]

Bygningen er oppført under det opprinnelige taket av gamle Fokus Kino, som ble tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen og åpnet 16. mars 1973. Den spesielle takkonstruksjonen tegnet han med utgangspunkt i den spanske arkitekten Felix Candelas konstruksjon, som ofte går under betegnelsen candelaskall. Den er utformet som fire store buer som danner en hyperbolsk paraboloid form.

Taket har holdt meget høy kvalitet siden bygningen ble oppført, slik at da det ble bestemt å bygge nytt, kunne det selvbærende taket bli stående igjen.

Arkitektfirmaet HRTB AS sto for tegningen av bygget, mens Skanska AS sto som byggherre. Det kostet 121,8 millioner å bygge det 3 710 m² store bygget. Parketten er produsert av bjørk fra Troms. Dagens bygg ble tatt i bruk i 2005.

Utsmykning[rediger | rediger kilde]

  • Karl-Gustav Gjertsen fra Narvik vant konkurransen om utsmykking av biblioteket. Hans verk, «Rangifer Tarandus Pegasus» er utført i sveiset og grålakkert stål. I tillegg til hovedfiguren, består utsmykkinga av fire mindre figurer: «Bok-finken», «lesehesten», «bok-ormen» og «bok-nafisken».
  • Ulf Dreyer: Bilde av Tromsø anno 1957/58, restaurert av kunstneren i 2005. Bildet var opprinnelig malt direkte på betongvegg i det gamle rådhuset. Da det gamle rådhuset ble revet, ble betongveggen saget ut, lagret og satt inn i Fokuskvartalet, plan 0 mellom kino og bibliotek.
  • Gunn Harbitz: Cora Sandels minnemerke – «Alberte», statue i tre. Minnesmerket sto tidligere på Stortorget, utenfor kulturhuset. Ble satt på lager fordi vann trakk inn i treverket. Er nå restaurert og plassert i passasje mellom bibliotek og rådhus.
  • Tor-Arne Moen har gitt fem tresnittplater og fem fargetrykk, «På gjengrodde stier» med Knut Hamsun som motiv, i gave til Tromsø kommune. Plater og trykk henger i biblioteket.
  • Hans Ragnar Mathisen har laget et portrett av Lars Berg, tresnitt. Dette henger i Lokalhistorisk senter i biblioteket.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Biblioteket har arrangementer som appellerer til alle aldersgrupper og interesser. Fra eventyrstund for de minste, til forfatterbesøk, boklanseringer, lesesirkler, konserter, foredrag og mer er Tromsø bibliotek og byarkiv en levende kulturinstitusjon midt i Tromsø sentrum.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]