Trolldeig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trolldeigen kan brukes kreativt, og må tørke og stivne i ovnen.

Trolldeig er en deig som kan lages hjemme og brukes til lekeleire/modelleringsleire. Den brukes ofte i barnehager. Den er ikke giftig, men inneholder så mye salt at den smaker vondt og det forhindrer at barna spiser opp deigen. Deigen kan tørkes i ovn, men kan sprekke litt opp. Trolldeigfigurer kan stekes i ovn på svak varme på rundt 80 .

Historie[rediger | rediger kilde]

I USA ble en trolldeigvariant i 1930-årene først lansert som et rensemiddel for tapet, men det ble fort populært som leketøy. Derfor ble trolldeig i 1956 aktivt lansert som leketøy for barn, under varemerket Play-Doh (fra engelsk: play dough som betyr «leke-deig»). I 1957 kom Play-Doh i flere forskjellige fargevarianter. Mellom 1955 og 2005 har det blitt solgt mer enn 2 milliarder bokser med Play-Doh. [1]

Innhold[rediger | rediger kilde]

Trolldeig kan bestå av for eksempel 2 kopper hvetemel, 1 kopp salt og 1 kopp vann, 1 spiseskje matolje for smidighet, og eventuelt fargetilsetning. Kommersiell trolldeig kan også inneholde blant annet vinstein (kaliumhydrogentartrat), men den er fortsatt ikke giftig. Det går også an å lage saltfri trolldeig, for eksempel av 240 g mel og 120 gml vann, men vil ha dårligere holdbarhet på grunn av mangelen på salt. Det finnes flere trolldeigoppskrifter på Wikibooks Arkivert 5. desember 2019 hos Wayback Machine..

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Walsh, Tim (2005). «Play-doh». Timeless Toys: Classic Toys and the Playmakers Who Created Them. Kansas City: Andrews McMeel Publishing. s. 115–120. ISBN 9780740755712. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]