Trolldeig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trolldeigen kan brukes kreativt, og må tørke og stivne i ovnen.

Trolldeig er en deig som kan lages hjemme og brukes til lekeleire/modelleringsleire. Den brukes ofte i barnehager. Den er ikke giftig, men inneholder så mye salt at den smaker vondt og det forhindrer at barna spiser opp deigen. Deigen kan tørkes i ovn, men kan kanskje sprekke litt opp. Trolldeigfigurer kan stekes i ovn på svak varme på rundt 80 grader.

Historie[rediger | rediger kilde]

I USA ble en trolldeigvariant i 1930-årene først lansert som et rensemiddel for tapet, men det ble fort populært som leketøy. Derfor ble trolldeig i 1956 aktivt lansert som leketøy for barn, under varemerket: Play-Doh (fra engelsk: "Play-dough" som betyr: "leke-deig"). I 1957 kom Play-Doh i flere forskjellige fargevarianter. Mellom 1955 og 2005 har det blitt solgt mer enn 2 milliarder bokser med Play-Doh. [1]

Innhold[rediger | rediger kilde]

Trolldeig kan bestå av for eksempel 2 kopper hvetemel, 1 kopp salt og 1 kopp vann, 1 spiseskje matolje for smidighet, og eventuelt fargetilsetning. Kommersiell trolldeig kan også inneholde blant annet vinstein (kaliumhydrogentartrat), men den er fortsatt ikke giftig. Det går også an å lage saltfri trolldeig, for eksempel av 240 g mel og 120 gml vann, men vil ha dårligere holdbarhet på grunn av mangelen på salt. Det finnes flere trolldeigoppskrifter på Wikibooks.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Walsh, Tim (2005). «Play-doh». Timeless Toys: Classic Toys and the Playmakers Who Created Them. Kansas City: Andrews McMeel Publishing. s. 115–120. ISBN 9780740755712. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.