Troll (Internett)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Ikke mat trollene» er en vanlig oppfordring på nettfora.
Trollsymbol

Troll og praksisen trolling er et fenomen som forekommer i mange ulike former på Internett. Trolling kan defineres som «å lokke andre inn i meningsløse og tidsløsende (off-topic) diskusjoner».[1] Et troll på nettet skriver innlegg egnet til å provosere folk og fremkalle en hissig diskusjon. Et troll mener ikke nødvendigvis hva han skriver; trollets primære formål med innleggene er ikke å argumentere for en påstand, men å få folk til å hisse seg opp og «bite på kroken».

Konkret henviser sannsynligvis det engelske verbet «to troll» (norsk: å trolle), opprinnelig til en fiskemetode, hvor man sleper en krok med påsatt agn gjennom vannet og venter på at noe skal bite på; en variant av fisketeknikken dorging, der mange stenger benyttes samtidig. Det er fra dette, og ikke fra mytologiens troll, at nettfenomenet opprinnelig fikk sitt navn. Parallellen til de mer kjente troll er opplagt, og i dag trekker forestillingene om internett-troll i utbredt grad på mytologiens troll – således ser man ofte at folk som svarer på et troll-innlegg blir bedt om ikke å «fore trollene».

Et troll kan bruke en rekke forskjellige metoder til å narre folk. Én metode er å fremsette en rekke meget skarpt formulerte avvisninger av det felles verdigrunnlaget som eksisterer i en nyhetsgruppe, for eksempel ved å avvise Guds eksistens i en religiøs diskusjonsgruppe. Noe annet et troll kan velge å gjøre, er å trolle en enkelt person. En annen metode er å kryssposte et innlegg til flere grupper, slik at svar fra én gruppe kan ses i begge grupper. Her vil et troll velge to grupper hvor deltakerne har meninger og debattformer som adskiller seg sterkt fra hverandre, for eksempel en selvhjelpsgruppe for alkoholikere og en gruppe for ølbryggere. Her kan et troll typisk nøye seg med et enkelt innlegg som utfordrer deltakerne i den ene gruppen, hvoretter diskusjonen ofte vil utvikle seg eksplosivt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Herring, Susan; Job‐Sluder, Kirk; Scheckler, Rebecca; Barab, Sasha (2002). Searching for safety online: managing ‘trolling’ in a feminist forum.' (PDF). The Information Society. doi:10.1080/01972240290108186. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]