Red herring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

A red herring («en rød sild») er et engelsk idiom for et villspor. Uttrykket brukes i retorisk sammenheng om avledningsmanøvre, uinteressante opplysninger og argumenter som tar oppmerksomheten vekk fra det som er viktigere og mer relevant i en diskusjon. Uvedkommende saksforhold blir da en avsporing som fører til feil slutninger. Grepet kan være en logisk tankefeil (argumentasjonsfeil) eller brukes som et litterært virkemiddel.

Bruken av villspor og avledninger kan være ubevisst eller bevisst, for eksempel når politikere med vilje ønsker å fordreie og påvirke meninger og holdninger i en debatt. De kan dermed lede motdebattanten eller publikum til en konklusjon som er dannet på sviktende grunnlag.

Det engelske uttrykket skal ifølge en populær forklaring henge sammen med bruken av en variant av kippers, en type røkt sild som er rødfarget og lukter svært sterkt, for å trene opp jakthunder. Fisken skal da først ha blitt trukket gjennom terrenget for å lage et tydelig luktspor som sporhunden skulle følge, og siden for å lage et forvirrende, villedende og falsk spor som hunden måtte lære seg å ignorere i søket langs det virkelige sporet som luktet svakere.

Se også[rediger | rediger kilde]