Trinitatis kirke (Fredericia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trinitatis kirke (Fredericia)
Trinitatis fredericia.jpg
Rune Magnussen
Område Fredericia kommuneRediger på Wikidata
Bispedømme Haderslev stiftRediger på Wikidata
Beliggenhet

Trinitatis kirke
55°34′00″N 9°45′53″Ø
Trinitatis kirke (Fredericia) på Commons

Trinitiatis kirke er en kirke i Fredericia i Jylland, innviet i 1689.

Frederik III la ned grunnstenen til kirkebygget den 29. mai 1655,[1] i forbindelse med oppførelsen av en festning som skulle beskytte den nordlige innseilingen til Lillebælt. Samtidig nedbrøt man den nærliggende Ullerup kirke fra 1100-tallet, og gjenbrukte en del av stenkvadrene til den nye kirke. I 1685 var kirken så ødelagt av krigshandlinger at den ble revet ned og den nåværende barokkirke oppført.

Kirken er en langhusbygning, hvitkalket med røde taksten og oppført uten tårn, fordi tårnet ikke skulle være synlig over voldene og bli siktepunkt for fiendens artilleri.[2] Omkring vestinngangen ses en sokkel med flere relieffsten fra Ullerup kirke.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Kirkerummet var opprinnelig fylt med losjer og lukkede stolestader, som ble bortforpaktet hvert år på en kirkeauksjon. Disse ble fjernet etter Grunnlovens innførelse i 1849, og erstattet med de nåværende stolene. Altertavlen er et barokkarbeide fra 1691, med en kopi av Leonardo da Vincis Nattverden. Prekestolen er datert 1690. Orgelfasaden stammer fra et orgel bygget av Marcus Christensen i 1695. Den romanske døpefont menes å stamme fra Ullerup kirke.

Kirken ble under beleiringen fra mai til august i 1849 benyttet som oppholdssted for danske soldater og tyske krigsfanger. I denne periode ble gudstjeneste holdt under åpen himmel. Også under krigen i 1864 ble kirken brukt til innkvartering.[3] Kirkegården har gravmonumenter for falne fra begge disse kriger.

Referanser[rediger | rediger kilde]