Hopp til innhold

Trillebår

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Trillebårer»)
En trillebår er en liten transportvogn med ett eller to hjul og lange håndtak. Moderne typer har gjerne gummihjul og lasteplan laget av aluminium.

En trillebår er en vogn med lasteplan, ett eller to hjul, to støttebein og to løftestenger med håndtak, laget for at én person skal kunne frakte tunge ting.

Bruk og utforming

[rediger | rediger kilde]

Trillebårer blir særlig brukt som redskap under hagearbeid, i landbruket og under byggearbeid for å flytte sand, jord og andre løsmasser, løv og kvist, gjødsel, dyrefôr og annet. Trillebårer kan også benyttes for å løfte og frakte tyngre gjenstander, på samme måte som drakjerrer og traller.

Trillebårer utnytter kraften i en enarmet vektstang der vippepunktet ligger i hjulet. Vekten av lasten fordeles på hjulet og løftestengene. Når håndtakene løftes opp og trillebåren vippes framover, hviler mer av vekten på hjulet og det blir lettere å løfte

Trillebårer utnytter kraften i en enarmet vektstang der vippepunktet ligger i hjulet.

Trillebårer ble tidligere laget av tre, men er i dag oftest av metall, som er lettere og mer solid, og utstyrt med gummihjul med luft. Selve lastevogna er ofte av aluminium eller kraftig plast. Trillebårer og traller kan ha forskjellig utforming tilpasset forskjellig bruk, for eksempel for frakt av høy, tønner eller personer.

Historikk

[rediger | rediger kilde]
Moderne bokillustrasjon av trillebårtyper fra Europa på 1200-tallet

Mange regner kineseren Zhuge Liang som trillebårens oppfinner. Under Han-dynastiet på 200-tallet skal han ha konstruert en trillebår kalt «treoksen». Den ble brukt av blant annet militæret for å frakte sårede og forsyninger. I Europa finner vi de første illustrasjonene som viser trillebårer, i middelalderen på 1200-tallet.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]