Hopp til innhold

Trikkehallen (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Trikkehallen» på Møhlenpris
Trikken i Bergen
Museumstrikken, mai 2009.

Trikkehallen ligger i Thormøhlensgate 23 i bydelen Møhlenpris i Bergen. Trikkehallen eies av Bergen kommune og brukes i dag av Bergen Tekniske Museum. Anlegget består av en rekke ulike bygninger. Hovedbygningene er trikkehallen, garasjebygningen og omnibusverkstedet. Nærmeste nabo er Trikkebyen, som er boliger for sporveisfunksjonærene.

Trikkeanlegget[rediger | rediger kilde]

Bergen Elektriske Sporvei AS ble etablert i 1897 og vognhallen ble oppført etter arkitekt Schak Bulls tegninger årene 1912–1913. Bygningen ble oppført i mur og har tre tårn på 7-8 meter. Trikkehallen inneholdt verkstedshall, smie, administrasjon og leilighet på loftet. Hallen ble utvidet etter tegninger av arkitekt Jens Munthe Bull i 1915–1917 og 1937–1938. Garasjebygget ble også tegnet av Jens Munthe Bull i 1920–1921. Trikken var eneste landgående, offentlige transportmiddel i Bergen fram til 1928, da de første bussrutene ble opprettet. Omnibussverkstedet ved trikkehallen ble tegnet i 1931, men ikke oppført før 1940.

Fredning[rediger | rediger kilde]

Bergen kommune overtok bedriften i 1917 og i 1990 vedtok Bergen Bystyre planer som innebar at trikkehallen skulle rives. Kulturminnemyndighetene anbefalte at trikkehallen skulle reguleres til spesialområde bevaring. I 1994 fredet Riksantikvaren trikkenhallen, garasjebygningen og gårsplassen mellom bygningene med brostein og trikkespor.

Planer[rediger | rediger kilde]

Venneforeningen og museet er etterhvert i besittelse av flere trikker. En av disse kjøres foreløpig bare noen få hundre meter, det vil si så langt som resterende kjøreledning og skinnegang tillater. Kjøringen foregår vanligvis på søndager vår, sommer og høst. Planen er å bruke alle gategravinger på den opprinnelige strekningen Møhlenpris – Engen til å få lagt tilbake eller få nylagt skinnegangen med skinner overtatt fra Trondheim. Det gjenstår pr. høsten 2017 arbeid på skinnegang utenfor ved Johanneskirken og kjøreledninger på traseen. Dette ventes å bli fullført i løpet av vinteren 2017/2018.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata