Trifels-festningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 49°11′46,223″N 7°58′42,056″Ø

Trifels-festningen

Trifels-festningen (tysk Reichsburg Trifels) er en middelalderfestning som ligger på 500 meters høyde i nærheten av den lille byen Annweiler i Palatinate i Tyskland. Den ligger på en høyde av et berg bestående av rød sandstein som er delt i tre. Selve navnet «Trifels» betyr trefoldig. Festningen er på toppen av Sonnenberg, og begge sider av de andre to berghøydene er det også festningsruiner av henholdsvis Anebos og Münz.

Trifels og deler av berget

Trifels-festningen er en av de mest populære turiststedene i dagens Palatinate. Kopi av de keiserlige regalier (Reichskleinodien) fra Det hellige romerske rike av den tyske nasjon kan bli sett her.

Kopier av de keiserlige kronjuvelene ved Trifels.
Trifels-festningens hall.

Festningen ble første gang nevnt i et dokument fra 1081. På 1100- og 1200-tallet ble det et oppbevaringssted for keiserens kronjuveler. Festningen er kjent for å være stedet hvor den engelske konge Rikard Løvehjerte ble holdt fange etter han kom tilbake fra korstog. En periode på tre uker er godt dokumentert, fra 31. mars til 19. april 1193. Han kan dog ha sittet her lengre, kanskje inn i 1194.

Ved avslutningen av Huset Hohenstaufen på slutten av 1200-tallet mistet festningen sin betydning. I 1410 ble det overført til hertugdømmet Palatinate-Zweibrücken. I 1602 ble det rammet av lynet og det ble siden forlatt. Med tiden forfalt festningen mer og mer. Kongedømmet Bayern fikk satt i gang restaurering i 1841 og i 1866 ble velferdsforbund for festningens bevarelse opprettet. I 1935 ble det gjort utgravninger foran hovedtårnet. I 1937 ble det oppgradert til «nasjonalt konsekrasjonsted». Nye bygningsarbeider ble satt i gang i 1938, men det nye palasset var ikke en historisk realistisk rekonstruksjon. Etter den andre verdenskrig kom nye utbedringer i gang fra 1954 med byggingen av slottsforvalterhus og en ytre ringmur. Arbeidet fortsatte inn i nyere tid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]