Trictenotoma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trictenotomidae
Trictenotoma formosana
Nomenklatur
Trictenotoma
Gray, 1832
Hører til
Heteromerer, Cucujiformia, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: 10
Habitat: terrestrisk, under barken på døde trær
Utbredelse: bare i Orientalske region (Sørøst-Asia)
Inndelt i

Trictenotoma er en selkt av biller som bare er kjent fra Sørøst-Asia. Det er beskrevet 13 arter. Til tross for at disse billene er meget store og oppsiktsvekkende er lite kjent om dem. Larvene til den eneste arten der disse er kjent lever under barken på døde trær, og man antar at dette også gjelder de andre. Billene kjennes særlig på sine sterkt forstørrede, fremoverrettede kjever (mandibler). De kan ligne på visse trebukker (Cerambycidae) eller hjortebiller (Lucanidae), men kan skilles fra disse på at for- og mellomføttene er fem-leddet, bakføttene fire-leddet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store til meget store (20 – 60 mm) biller, avlange, med sterkt forstørrede, fremoverrettede kjever. Kroppsformen er svakt avflatet. Oversiden er nenten metallisk eller fløyelsaktig, kledt med fine, korte hår. Skallet (kutikulaen) er svært tykt og billene er meget harde. Hodet er stort og bredt, med store fasettøyne som er mye høyere enn brede. Overkjevene (mandiblene) er ofte lengre enn resten av hodet, med flere tenner på innsiden. Antennene er 11-leddete og omtrent så lange som halve kroppslengden. Det innerste leddet er forlenget og klubbeformet, de tre ytterste leddene er mye kortere enn de innenfor og danner en liten kølle. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent dobbelt så langt som bredt. Framhjørnene er noe framtrukket. Sidekanten har en knekk på midten eller flere kraftige tenner. Hos noen arter har oversiden et par blanke knøler. Dekkvingene er avlange, jevnt tilsmalnende bakover, uten punktrekker. Beina er middels lange, slanke, for- og mellomføttene består av fem ledd, bakføttene av fire. Kjønnene er noe ulike, hannene har større kjever enn hunnene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Trictenotomidene lever i subtropiske og tropiske skoger, både regnskoger og monsunskoger. Trolig lever larvene til alle artene under bark på døde trær. Billene flyr godt, men også de voksne tilbringer trolig mesteparten av tiden under bark. De er utbredt mellom India og Indonesia, nordover går de til det sørlige Kina (Yunnan).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne plansjen som viser gruppens morfologi er hentet fra Cabinet of Oriental Entomology av John Obadiah Westwood
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Telnov, D.: Trictenotomid beetles (Trictenotomidae). Med bilder av to av artene. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]