Tretåspett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tretåspett
Nomenklatur
Picoides tridactylus
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
tretåspett[1]
Hører til
egentlige spetter,
spetter,
spettefugler
Miljøvern
IUCNs rødliste:[3]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Tretåspett (vitenskapelig navn Picoides tridactylus) er en spettefugl. Den lever først og fremst i den boreale barskogsonen, og er i Norge hyppigst forekommende i høytliggende barskoger og nedre bjørkeskogsbeltet i Sør -Norge, samt i nordlige deler av Norge. Typisk habitat er produktive naturlige granskoger med høy andel død og døende ved.

Den er nesten like stor som flaggspetten. Mørke vinger som gjør at hele fuglen virker mørk, kjennetegn er hvitt bånd i nakken og nedover ryggen.

Bestandsnedgang som følge av moderne skogbruk og mangel på godt habitat. Hakkemerker på grantrær, men også i noen grad på andre treslag, er god indikasjon på fuglens nærvær. Merkene har form av tverrstriper eller "gjenger" i barken. Flaggspett lager tilsvarende ringer på enkelte løvtrær, bl.a. lind.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 4. mars 2022. Besøkt 4. mars 2022. 
  2. ^ Stokke BG, Dale S, Jacobsen K-O, Lislevand T, Solvang R og Strøm H (24. november 2021). «Fugler. Vurdering av tretåspett Picoides tridactylus som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 
  3. ^ BirdLife International 2004. Picoides tridactylus. In: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 20 November 2007.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]