Tredje venstre (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tredje venstre – For en radikal individualisme er en bok som ble skrevet av Bendik Wold og Magnus Marsdal i 2004. Boken er et initiativ for å vri venstresiden i individualistisk retning, samtidig som den tar avstand fra høyresidens markedsindividualisme. Boken begynner med en kort samtale mellom Marsdal og Wold, hvor de to snakker om motstand mot nyliberalisme og økonomisk globalisering hos folk flest. De streifer bl.a innom opprøret i Seattle i 1999 og zapatistene i Mexico som erklærte krig mot nyliberalismen. I det første kapittelet blir det kort fortalt om "Treenigheten", som består av:

 1. Nyliberalismen – virksom hos den politiske og økonomiske styringseliten.
 2. "Postmodernismen" – virksom hos åndseliten.
 3. Underholdningsindustrien – virksom i hele folkemassen.

Det blir i boken lagt ved ti bud for hvordan den nye venstresiden bør se ut:

Ti bud for den nye venstresiden[rediger | rediger kilde]

 1. Venstresiden må være individualistisk. Kollektive løsninger er til for å gi individet økt frihet
 2. Venstresiden mål er demokratiet. Hvis vi er mot kapitalismen, er det fordi den står i veien for demokratiet.
 3. Venstresiden må gjenreise kampene og slutte å dyrke pampene. Vi ler av en arbeiderklasse som gir sin egen LO-leder 800 000 kroner i årslønn.
 4. Venstresiden kan ikke godta skillet mellom politikk og økonomi. Politikken får ikke ny kraft før den utfordrer kapitaleiernes rett til å forvalte fellesskapets ressurser som sin private "eiendom"
 5. Venstresiden må ikke gjenta sosialdemokratiets største feil og la kapitaleierne beholde den økonomiske makten. Da får vi bare en ny Thatcher i 2050.
 6. Venstresiden må utvikle konkrete, realistiske løsninger. Folk tror ikke på allmenne fraser om "en annen verden"
 7. Venstresiden må utløse kollektiv handling og mobilisere mange mennesker. Fokus må gå utover og nedover, ikke innover og oppover.
 8. Venstresiden må ut av de ideologiske skyttergravene fra 1900-tallet. Verken Ap, SV eller RV har svarene for Det tredje venstre.
 9. Venstresiden må dyrke det mennesker lever for, like mye som det vi lever av. For mange er fritid viktigere enn arbeidstid.
 10. Venstresiden prosjekt må være større valgfrihet og mer fritid for folk flest. Det gode samfunn kommer med livsnytersosialismen, selv for oss pietistiske nordmenn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]