Trafigura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Trafigura er et internasjonalt firma som handler med metaller og energi, inkludert olje. Trafigura er verdens tredje største uavhengige oljetrader.[1]

Firmaet ble grunnlagt i 1993 av Claude Dauphin og Eric de Turkheim, som hadde arbeidet sammen som oljetradere i firmaet Glencore, som er basert i Zug i Sveits. Siden starten har firmaet vokst kraftig, og det har nå 55 kontorer i 36 land. I 2007 omsatte Trafigura for over 57 mrd us-dollar.

Trafigura har vært involvert i flere politiske og miljømessige skandaler. Firmaet var involvert i korrupsjonsskandalen rundt Iraks Olje for mat-program under embargoen mellom den første og den andre Irak-krigen.[2] Firmaet stod også bak giftutslippet på Elfenbenskysten i 2006, som førte til 15 dødsfall og at mer enn 100 000 ble syke.[3][4] Og stod bak ulovlig vasking av coker bensin ved Vest Tank i Sløvåg i Sogn og Fjordane som førte til Vest Tank-ulykken.[1]

Selskapets struktur[rediger | rediger kilde]

Noen av Trafiguras viktigste internasjonale enheter:

  • Trafigura Beheer BV, basert i Nederland.
  • Trafigura AG, er selskapets hovedkontor. Det er basert i Luzern i Sveits. Kontoret har også ansvaret for forretningene i USA.
  • Trafigura Pte Ltd har ansvar for gruppens oljetrading i Det fjerne østen.
  • Puma Group of Companies har ansvar for den globale olje-lagringskapasiteten, samt anleggsmidler for distribusjon, samt investeringer.
  • Galena Asset Management er basert i London, og er FSA-registrert. Gjennom denne divisjonen etablerte og forvalter Trafigura sine fond.
  • Alexela er et datterselskap av Trafigura. Estisk oljeforhandler som også eier Alexela Sløvåg, som kjøpte Vest Tank etter eksplosjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Mitt skip er lastet med». NRK Brennpunkt (fjernsynsdokumentar). 19. juni 2008. Arkivert fra originalen 2009-02-02. Besøkt 24. august 2008. 
  2. ^ «Big oil groups implicated in oil-for-food scandal». Financial Times. 28. oktober 2005. Besøkt 4. september 2008. 
  3. ^ «Global Sludge Ends in Tragedy for Ivory Coast». The New York Times. 2. oktober 2006. Besøkt 4. september 2008. 
  4. ^ «Ivory Coast Toxic Waste Death Toll Climbs to 15». Reuters. 19. februar 2007. Besøkt 4. september 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]