Towa Carson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Towa Carson
Towa Carson 2013-07-24.jpg
Født31. mars 1936[1][2]Rediger på Wikidata (84 år)
Eskilstuna kommuneRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Towa Carson (egentlig Birgit Rose-Marie Anlert, pikenavn Carlsson) (født 31. mars 1936 i Eskilstuna), er en svensk sanger.[3]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Atten år gammel vant hun Bildjournalens og folkparkenes amatørkonkurranse. Hun ble oppdaget av orkesterlederen Seymour Österwall, som engasjerte henne til Nalen i Stockholm og gav henne artistnamnet Towa (etter hennes pappas kjælenavn på henne) Carson (amerikanisert variant av etternamnet Carlsson).

Platesuksesser[rediger | rediger kilde]

Towa hadde platesuksesser allerede på 1950-tallet - «På en öde ö i havet» (1957) og «Tammy» (1958) - og var én 1960-tallets mest populære slagersangere med storselgere som «De tre klockorna», «Spara sista dansen» og «Personality». Hun hadde til sammen 25 sanger på Svensktoppen, blant annet «Jag måste ge mig av», «Alla har glömt» og den svenske versjonen av «Save the Last Dance For Me»: «Spara sista dansen».

Hun opptrådte ofte sammen med sangeren Lasse Lönndahl. Deres duetter «Visa mig hur man går hem» og «En lilja är vit» ble store grammofonsuksesser, som klatret på svensktopplisten.

Towa fikk flere tilbud fra Tyskland og USA, men hun takket nei. Hun ville ikke en gang bosette seg i Stockholm, men har hele tiden vært tro mot sin hjemby Eskilstuna, hvor hun bor til dags dato (per 18. juli 2012). Etter storhetstiden på 1960-tallet har hun opptrådt mer sporadisk, eksempelvis 27. juli 2004 medvirket hun i Allsång på Skansen.

Towa har også blant annet dubbet katten Sassy i filmen Den otroliga vandringen 2 - På rymmen i San Francisco.

Melodifestivalen[rediger | rediger kilde]

Carson sang to av bidragene i Melodifestivalen 1967: «Alla har glömt» og «Vem frågar vinden». De endte på en fjerde-, respektive femteplass på resultatlisten. I 2010 fremførte hun «Alla har glömt«» i pausen under Melodifestivalsfinalen. Hun returnerte til Melodifestivalen 1968 med bidraget «Du vet var jag finns», som endte på en tredjeplass.

Det varte helt til Melodifestivalen 2004 før Carson returnerte til konkurransen, da sammen med Ann-Louise Hanson og Siw Malmkvist og bidraget «C'est la vie», skrevet av Thomas G:son. De konkurrerte i semifinale tre i Umeå 6. mars, hvor de fikk 97 407 stemmer, noe som gav en finaleplass. I finalen i Globen endte de på en tiendeplass (sisteplass) med blott syv poeng.

Privat[rediger | rediger kilde]

Hon er gift med Bengt Anlert, som sammen med sin tvillingbror Björn spilte fotball i Allsvenskan for AIK.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD, Towa Carson, 107649
  2. ^ Internet Movie Database, 14. jul. 2016, nm0141336
  3. ^ Discogs

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]