Hopp til innhold

Torgauten fort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torgauten fort
Det sentrale fortsområdet fra sør mot nord
BeliggenhetØyenkilen
TypeFort
Oppført1941 (1941)
I bruk1941 – [1993]]
Åpen for offentlighetenJa
Kart
Torgauten fort
59°10′18″N 10°50′32″Ø

Torgauten fort er et eks-tysk fort i Norge med betegnelse Heeres Küsten Batterie HKB 6/980 Torgauten (593). Batteriet ble satt opp i april-mai 1941 med 4 stk 10 cm K17/04 kanoner med skuddvidde 14000m.[1][2] Fortet skulle dekke Glommas vestre innløp til Fredrikstad, mens Kjøkøy fort skulle dekke det østre. Fortet var under kontinuerlig utbygging frem til krigens slutt, alt behørig skrittet opp, tegnet og overført til England av norske anleggsarbeidere. Foruten selve fortsområdet var det en rekke mindre anlegg for fortets nærforsvar i Øyenkilen og Foten og en lyskasterstasjon på odden mellom Helleskilen og Dypeklo. Kun mindre spor etter dette er nå synlig.

Etter krigen ble fortet overtatt av det norske forsvaret og videre modernisert bl.a. med radar og to kanoner i kasematter. Ca. 1993 ble det nedlagt. Det er nå museum med omvisning enkelte søndager om sommeren.

Underlagt Torgauten fort lå også Mørvika fort Zug 6/980 ved Ringdalsfjorden.

Forsvaret startet rundt 1933 anlegg av et fort noe lenger nord, mellom Helleskilen og Dypeklo. Dette fortet skulle også kalles Torgauten fort, men arbeidet ble aldri fullført. I dag finnes bare begynnelsen til fire kanonstandplasser for 30,5 cm haubitser og to innslag til en festningstunnel her.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • (no) «Torgauten fort». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.