Tony Curtis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tony Curtis
Tony Curtis 1997 cropped.JPG
FødtBernard Schwartz
3. juni 1925
New York
Død29. september 2010 (85 år)
Henderson
Ektefelle
6 oppføringer
Janet Leigh (19511962), Christine Kaufmann (19631968), Leslie Allen (19681982), Andrea Savio (19841992), Lisa Deutsch (19931994), Jill Vandenberg (1998–)
Barn Kelly Curtis, Jamie Lee Curtis, Allegra Curtis
Utdannet ved The New School for Social Research
Beskjeftigelse Filmskuespiller, skribent, maler, fjernsynsskuespiller, skuespiller
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Språk Ungarsk
Utmerkelser Golden Globe
Aktive år1948
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Tony Curtis (født Bernhard Schwartz; født 3. juni 1925 i New York City, død 29. september 2010[1] i Henderson i Nevada) var en amerikansk skuespiller.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bernard Schwartz, eller Tony Curtis, ble født i en jødisk familie som sønn av Emanuel Schwartz (som senere kalte seg Manuel) og Helen Klein som arbeidet drev en skredderforretning. Forledrene kom fra småbyen Mátészalka i Ungarn. Bernard vokte opp i fattigdom, først på Manhattan og senere i et tøft område i Bronx i delstaten New York. Inntil hav ar seks år talte han bare jiddish og ungarsk.

Som elleveåring ble han medlem i en beryktet gatebande. Det var på en velgjørenhetsinnretning i kvartalet at han første gangen fikk smak for teater, der han spilte en liten pike i et eventyrstykke om Kong Arthur.

I 1943 meldte Curtis seg til United States Navy og tjenestegjorde på et støtteskip for undervannsbåter. Nærmere krigsslutt ble han alvorlig skadet i en arbeidsulykke.[2] I 1945 – etter å ha fått pleie og krigen var over – fikk han krigsskadeerstatning og gjenopptok sin avbrutte Highschool-studier for en kortere tid.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

I ungdomsårene var Curtis med i flere teaterstykker i New York. Han arbeidet også i ved Yiddish Theatre i Chicago på tross av at han ikke kunne språket. Han lærte seg manuset fonetisk. Han kalte seg selv B. White i denne perioden.[3]

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

Curtis var mest populær på slutten av 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet. Han har medvirket i over 100 filmer og i flere TV-serier, og gestaltet både dramatiske og komiske rollefigurer. Fra begynnelsen av 1980-tallet har han konsentrert seg mest om sin store hobby som er å male bilder.

Tony Curtis huskes kanskje mest for sitt spill i filmen Noen har det hett. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Curtis spilte også Danny Wilde i TV-serien The Persuaders (på norsk Gullguttene) sammen med Roger Moore i rollen som Lord Brett Sinclar.

I 1998 grunnla han Emanuel Foundation for Hungarian Culture, en organisasjon som skal vedlikeholde synagoger og jødiske gravplasser i Ungarn. Han tilegnet organisasjonen de 600 000 ungarere som døde i Holocaust.

Familieforhold[rediger | rediger kilde]

Tony Curtis var gift seks ganger:

Filmer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kehr, Dave. «Tony Curtis, Hollywood Leading Man, Dies at 85» (engelsk). Besøkt 29. september 2018. 
  2. ^ World War Two – and a young man serves his country. I: TenderTale
  3. ^ «Obituary: Tony Curtis». BBC News. 30. september 2010. Besøkt 30. september 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Tony Curtis – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia CommonsRedigere på wikidata

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.