Tony Cottee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tony Cottee
Tony Cottee at Tony Carr's testimonial.jpg
Født11. juli 1965[1][2]Rediger på Wikidata (57 år)
Forest GateRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fotballspiller, sportskommentatorRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Høyde170 centimeter
PosisjonAngrepsspiller

Anthony Richard «Tony» Cottee (født 11. juli 1965 i Plaistow i London), er en engelsk tidligere fotballspiller, mest kjent for sin tid hos West Ham, Everton og Leicester. Han ble i 1986 kåret til PFA Young Player of the Year. Han spilte sju landskamper for England.

Han debuterte som profesjonell spiller for West Ham 1. januar 1983 og ble raskt en viktig mål-scorer for klubben. På 212 ligakamper ble det 92 mål. Han ble i 1988 den dyreste spilleren i en overgang mellom engelske klubber da han gikk fra West Ham til Everton for 2,2 millioner pund. Han startet svært godt for de blå[klargjør] med hat-trick i første kamp. Det første målet i debutkampen på Goodison, hjemme mot Newcastle kom allerede etter 34 sekunder.

Cottee ble i Everton til 1994 da han etter 184 ligakamper og 72 mål gikk tilbake til West Ham. Han ble her i to år før han reiste til Malaysia for å spille en sesong for Selangor. Han spilte 68 ligakamper og scoret 24 mål for West Ham denne andre perioden, noe som gir en total på 280 ligakamper og 116 mål for klubben.

Han kom tilbake til England og spilte tre år for Leicester hvor han var med på å vinne Ligacupen i 2000. Cottee spilte fem kamper på utlån for Birmingham i denne perioden. Han gikk så til Norwich som spillende trener i september 2000[3], men forsvant allerede 31. oktober, knappe to måneder senere. Han tok så over som spillende trener for Barnet, men det gikk ikke så bra her heller, og han forlot Barnet 16. mars 2001.[4]

Uken etter signerte han for Millwall og ble dermed en av få spillere som har spilt for forskjellige klubber i alle fire divisjoner i England. Han spilte en sesong for Millwall før han la opp.

Tony Cottee jobber nå som fotballkommentator for fjernsynskanalen Sky Sports.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FBref, FBref spiller-ID 111e8515[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ transfermarkt.com, oppført som Anthony Cottee, Transfermarkt spiller-ID 107792, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ BBCs nyhetsreferat om at Cottee blir spillende trener for Norwich
  4. ^ BBCs nyhetsreferat om at Cottee forlater Barnet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]