Hopp til innhold

Tomás Guilherme Murphy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tomás Guilherme Murphy
Født17. des. 1917Rediger på Wikidata
Omaha
Død6. juli 1995Rediger på Wikidata (77 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1943–), katolsk biskop (1963–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetBrasil
USA

Katedralen i Juazeiro

Tomás Guilherme Murphy CSsR (opprinnelig Thomas William Murphy; 1917–1995) var en amerikansk ordensprest og katolsk biskop av Juazeiro i Brasil.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest i redemptoristordenen[rediger | rediger kilde]

Thomas William Murphy sluttet seg til redemptoristordenen og avla løftene den 2. august 1938. Han ble presteviet av hjelpebiskop for det militære, hans medbror i redemptoristordenen William Tibertus McCarty, den 27. desember 1950 ved redemptoristenes presteseminar i Oconomowoc i Wisconsin.

Pater Murphy ble sendt til som misjonær dypt inne i det brasilianske Amazonasbekkenet, til ordenens viseprovins der som hadde sete i Manaus.

Biskop av Juazeiro[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes XXIII utnevnte ham til den første biskopen i det nyopprettede bispedømmet Juazeiro i den brailienske delstaten Bahía den 16. oktober 1962. Erkebiskopen av Omaha, Gerald Thomas Bergan, ordinerte ham til biskop den 2. januar året etter i Holy Name Church i Omaha; medkonsekratorer var William Tibertus McCarty CSsR, biskop av Rapid City, og Glennon Patrick Flavin, hjelpebiskop i Saint Louis.

Han deltok i den andre og fjerde sesjonen av Det andre Vatikankonsil som konsilfader.

Hjelpebiskop i São Salvador da Bahia[rediger | rediger kilde]

Den 29. desember 1973 innvilget pave Paul VI hans helsemessig begrunnede avkall på bispedømmet Juazeiro og utnevnte ham til titulærbiskop av Sululos og hjelpebiskop i São Salvador da Bahia. Der virket han inntil sin siste sykdoms siste tider.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ murphytg, lest 6. juli 2024