George William Mundelein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
George William Mundelein
Cardinal Mundelein.JPG
Født 2. juli 1872
New York
Død 2. oktober 1939
Mundelein
Utdannet ved Manhattan College
Nasjonalitet USA
Religion Den romersk-katolske kirke

Kardinal Mundelein i møte med president Franklin D. Roosevelt i Albany 18. november 1932
Coat of arms of George William Mundelein.svg

George William Mundelein (født 2. juli 1872 i New York City, New York i USA, død 2. oktober 1939 i Mundelein nær Chicago) var en av den katolske kirkes kardinaler. Han var erkebiskop av Chicago 19151939.

Han ble ferdig med sin presteutdannelse så raskt at det ennå var to år igjen til han kom opp i minstealder for prestevielse, og ble derfor sendt til Propagandakollegiet i Roma.

Etter tilbakekomsten til USA ble han meget populær som prest[trenger referanse], og steg innen det kirkelige system til han i 1915 ble erkebiskop i Chicago. Byen var svært preget av innvandring, og Mundelein styrket ikke bare kirkens generelle sjelesorg med nye menigheter og skoler, men også særskilt også for innvandrergruppene.[trenger referanse]

Han ble kreert til kardinal i 1924 av pave Pius XI. Da han vendte tilbake fra Vatikanet, ble den nye kardinalen hilset i Det hellige navns katedral og hyldet av en prosesjon på 80 000 katolikker.[trenger referanse] Kardinal Mundelein ble en svært populær leder, og da han uventet døde mens han sov i 1939, måtte byens myndigheter raskt asfaltere State Street som var gravet opp for bygging av Chicagos undergrunnsbane.[trenger referanse] Over en million mennesker besøkte katedralen og ga sin kondolanse.[trenger referanse]

Kardinal Mundelein nøt i høy grad president Roosevelts tillit som rådgiver.[trenger referanse] Han ble verdenskjent i 1937 i en oppsiktsvekkende tale for sitt presteskap på et presteseminar i Chicago rettet mot det han kalte det nasjonalsosialistiske nyhedenskap. Umiddelbart ble det imidlertid hans ad hominem-angrep på Adolf Hitler som ble kjent og til og med første til tyske diplomatiske protester:

«an Austrian paperhanger, and, I am assured, an inept one at that.»[trenger referanse]

Kardinal Mundelein deltok ved konklavet 1939 som valgte pave Pius XII. Han døde noen måneder senere samme år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 James Edward Quigley
som biskop 
Erkebiskop av Chicago
Etterfølger:
 Samuel Alphonse Stritch