Tomáš Verner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tomáš Verner
Tomáš Verner, DOD Pražský okruh.jpg
Født3. juni 1986 (33 år)
Písek
Utdannet ved Karlsuniversitetet
Beskjeftigelse Kunstløper, figure skating choreographer
Nasjonalitet Tsjekkia
Sportkunstløp
Høyde180 centimeter

Tomáš Verner (tsjekkisk uttale: [ˈtomaːʃ ˈvɛrnɛr]; født 3. juni 1986 i Písek i Tsjekkoslovakia) er en tsjekkisk kunstløper. Han har vunnet tsjekkiamesterskapet seks ganger (2002-2004, 2006-2008) og et europamesterskap (2008). Per januar 2010 blir han regna som nummer én i verden.[trenger referanse]

Karrière[rediger | rediger kilde]

Verner begynte med kunstløp som femåring og flytta fra sin hjemby til Praha for videre trening som 12-åring. Han vant sin første nasjonale tittel i sesongen 2001-02 og representerte Tsjekkia i europamesterskapet, der han kom på 14.-plass. Senere konkurrerte han i verdensmesterskapet, der han ikke greide å kvalifisere seg til fristil. I løpet av de neste fire årene klarte han å havne på 10.-plass i europamesterskap og 13.-plass i verdensmesterskapet.

Verner (i midten) sammen med de to andre medaljevinnerne Stephane Lambiel og Brian Joubert under europamesterskapet i 2008

I 2007 forbedret Verner sine tidligere resultater betraktelig. I europamesterskapet i Warszawa havna han på 2.-plass, etter Brian Joubert. Dette gjorde at han ble den første tsjekkiske mann som vant medalje i et europamesterskap siden 1992. I verdensmesterskapet i 2007 i Japan kom han på fjerdeplass.

I 2008 blei han den første mannlige tsjekkiske vinneren av et europamesterskap siden Petr Barna sin seier for Tsjekkoslovakia i 1992. Han havna på fjerdeplass etter det korte programmet sitt, men havna til slutt på 15.-plass etter å ha feilet på flere hopp i det lange programmet.

Verner var deltaker i Grand Prix, i cupen i Kina og i Russland. Han kom på tredjeplass i Kina og andreplass i Russland og kvalifiserte seg med dette for Grand Prix-finalen, der han kom på fjerdeplass. I europamesterskapet i 2009 satte han personlig rekord med det korte programmet og var foreløpig på en andreplass, men han gjorde en del feil i det lange programmet, noe som førte til at han kom på en sjetteplass sammenlagt.

Verner deltok i Vinter-OL 2010 i Vancouver

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]