Tomáš Verner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Verner under Grand Prix-finalen

Tomáš Verner (tsjekkisk uttale: [ˈtomaːʃ ˈvɛrnɛr]; født 3. juni 1986 i Písek i Tsjekkoslovakia) er en tsjekkisk kunstløper. Han har vunnet tsjekkiamesterskapet seks ganger (2002-2004, 2006-2008) og et europamesterskap (2008). Per januar 2010 blir han regna som nummer én i verden.[trenger referanse]

Karrière[rediger | rediger kilde]

Verner begynte med kunstløp som femåring og flytta fra sin hjemby til Praha for videre trening som 12-åring. Han vant sin første nasjonale tittel i sesongen 2001-02 og representerte Tsjekkia under europamesterskapet, der han kom på 14.-plass. Senere konkurrerte han i verdensmesterskapet, der han ikke greide å kvalifisere seg til fristil. I løpet av de neste fire årene klarte han å havne på 10.-plass i europamesterskap og 13.-plass i verdensmesterskapet.

Verner (i midten) sammen med de to andre medaljevinnerne Stephane Lambiel og Brian Joubert under europamesterskapet i 2008

I 2007 forbedret Verner sine tidligere resultater betraktelig. Ved europamesterskapet i Warszawa havna han på 2.-plass, etter Brian Joubert. Dette gjorde at han ble den første tsjekkiske mann som vant medalje i et europamesterskap siden 1992. Ved verdensmesterskepet i 2007 i Japan kom han på fjerdeplass.

I 2008 blei han den første mannlige tsjekkiske vinneren av et europamesterskap siden Petr Barna sin seier for Tsjekkoslovakia i 1992. Han havna på fjerdeplass etter det korte programmet sitt, men havna til slutt på 15.-plass etter å ha feilet på flere hopp i det lange programmet.

Verner var deltaker under Grand Prix, under cupen i Kina og i Russland. Han kom på tredjeplass i Kina og andreplass i Russland og kvalifiserte seg med dette for Grand Prix-finalen, der han kom på fjerdeplass. Ved europamesterskapet i 2009 satte han personlig rekord med det korte programmet og var foreløpig på en andreplass, men han gjorde en del feil i det lange programmet, noe som førte til at han kom på en sjetteplass sammenlagt.

Verner deltok ved Vinter-OL 2010 i Vancouver

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]