Tolstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Tolstad (Taulstad))
Hopp til navigering Hopp til søk
Tolstad
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Tolstad
61°50′07″N 9°16′50″Ø

Tolstad, eller Taulstad og fra gammelt av Tolftestad, er en storgård og gammel kongsgård i Vågå kommune i Innlandet. Gården ligger ca. to kilometer nord for Lalm. I 1998 hadde gården et totalt areal på 3000 daa. Av dette var 300 daa dyrket mark.

Tolstad er en gammel gård, og var lensmannsgård gjennom mange generasjoner og kongsgard. Før det var gården krongods. Men har gjennom århundrene vekslet mellom stor-adel og konge. Omkring ca. 1400 så lå gården under den mektige Finne-Ætten fra Voss, da eieren hette Kristine Eileifsdotter. Og Deretter ble gården overført i 1437 til en frue som het Adalis Ellingsdotter som også var fra den mektige Finne-ætten. Hun var gift med ridder og riksrådmann Taral Sjugurdson Kane. Dotteren etter Taral Sjugurdson Kane og Adalis Ellingsdotter, Kristine Taralsdotter med kallenavnet "smørhetta" arveet deretter gården og som senere ble ført videre til sønnen Botolv Endreson, solgte i 1463 gården til Knut Alvson som var ridder og riksrådmann og kom fra adelsslekten Tre rosor. Og gården fulgte da slekten til 1586 da til gården ble overdratt til kong Fredrik II av Norge og Danmark. Gården var da krongods til 1640 da Hannibal Sehested overtok gården. Hannibal Sehested var da stattholder i norge. Gården var da i Sehested´s eie i 12år, da den igjen falt tilbake som eie til kronen og da i Christian den 4, eie. Da tilhørte gården kronen i 10 år til den da falt igjen på private hender, det skjedde i 1662 da kongen satte gården i pant til Celius Marcelius og Gabriel Marcelius som var brødre og kom fra Nederland. Gabriel Marcelius var generalpostmester i Norge på den tiden. Ridder Knut Alvsom fra den svenske adelsslekten Tre rosor som i sin tid eide gården, ble etter sigende drept i Knutstårnet på Akershus festning av Henrik Krummedike, og det heter seg att ridderen lå ubegravet i tårnet i hele 12 år. Knutstårnet på Akershus het egentlig Kanniketårnet, men ble i 1502 døpt Knutstårnet etter denne hendelsen. I 1856 brant gården, og over 20 hus brant ned; bare 2 hus overlevde brannen. Slekten som har gården i dag, har vært der fra ca. 1630, da først som leiglendinger. Men den 14. januar 1685 fikk Hans Pålson kjøpt Tolstad til privat eie, og slekten sitter på gården den dag i dag. Og i 1688 kjøpte han også den andre av de 2 kongsgårdene i Gudbrandsdalen. Slik endte Hans Pålson opp med begge Kongsgårdene i Gudbrandsdalen. Slekta fra Tolstad er en av de største i Gudbrandsdalen. Ca rundt 1890 så hadde British museum utgravninger av 5 gravhauger som ligger ved gården. Gården har også privat fiskerett på fiskevannet Ingulsjøen, som ligger i Sjodalen i Vågå.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • «Tolstad». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning. 


Innlandet våpen.svgDenne Innlandetrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.