Toljatti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også: Togliatti (andre betydninger)

Koordinater: 53°29′00″N 49°31′00″Ø Toljatti (russisk: Тольятти; med latinske bokstaver av og til stavet Togliatti) er en by ved elven Volga i Samara oblast i Russland. Den ble grunnlagt i 1737 av Vasilij Tatisjtsjev, med navnet Stavropol.

Opprinnelig het byen Stavropol, som ikke må forveksles med Stavropol i Kaukasus. Navnet ble endret i 1964 til ære for den italienske politiker Palmiro Togliatti. Han bodde under den annen verdenskrig i Sovjetunionen og var etter krigen leder for de italienske kommunister.

Det var et dekret fra keiserinne («tsaritsa») Anna som i 1737 grunnla byen for kristnede kalmukker. I 1950 lå byen innenfor det området som skulle utgjør magasinet ved Kujbysjev-dammen og den ble derfor gjenoppbygd på et nytt sted. I 2002 hadde byen en befolkning på 701 900. Byen er kjent først og fremst for sine bilfabrikker kalt VAZ/AutoVaz (fra 1971).

Toljatti er et stort industrisentrum. Mest kjent er bilfabrikken Lada, Russlands største bilfabrikk. Byen har også maskin-, kjemi- og næringsmiddelindustri, seks universiteter og høyskoler, flere museer, et filharmoniorkester, teatre og kulturhus. Den er også kjent som en idrettsby.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]