Tinfoss Jernverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tinfos Jernverk ASNotodden ble stiftet i 1910.

Omsetning for 2005 på NOK 1 172 626 000. Aksjekapitalen er på NOK 16 656 000.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Tinnfossen i Notodden i Telemark på 1880-tallet

I 1894 kjøpte industribyggeren Ole H. Holta Tinnefossen. Han og hans etterkommere har vært sentrale i utviklingen av industrisamfunnet på Notodden. I 1900 bygde han Tinfos 1, det første kraftverket i Tinnelva. Det ga strøm til tresliperi, papirfabrikk og en karbidfabrikk ved Heddalsvatnet. Dette kraftverket ga også strøm til Hydros forsøksfabrikk på Notodden, der grunnleggerne av Hydro, Sam Eyde og Kristian Birkeland, drev prøvedrift for fremstilling av salpeter, det første kommersielle anlegg som benyttet Birkeland og Eydes lysbueovner til produksjon av kunstgjødsel. Fra 1910 til 1912 bygde Holta Tinfos 2 som la grunnlaget for Tinfos Jernverk, det første i landet som smeltet jern med elektrisitet.

1950-tallet var det store utvidelser ved jernverket, som produserte ferrosilisium og silikonmangan. Jernverket var på den tiden Nord-Europas største.

I 1974 ble Tinfos Jernverk Kvinesdal (Øye Smelteverk) bygget for å produsere manganlegeringer.

I 1987 var det slutt med jernproduksjon, men smelteverket innfører manganmalm som smeltes.

I 1988 overtok Tinfos Jernverk A/S kraftselskapet DNN i TyssedalVestlandet og ble hovedaksjonær i KS Ilmenittsmelteverket A/S Tyssedal, som kalles Tinfos Titan & Iron.

I 2008 blir hoveddelen av Tinfos konsernet solgt til Eramet. Tinfos Jernverk Kvinesdal og Tinfos Titan and Iron Tyssedal havner nå på franske hender. Eramet har tidligere også kjøpt Elkem Porsgrunn og Elkem Sauda.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hjemmeside