Patriark Tikhon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Tikhon)
Hopp til: navigasjon, søk
Den hellige Tikhon av Moskva

Tikhon (borgerlig navn Vasilij Ivanovitsj Bellavin, russisk Тихон resp. Василий Иванович Беллавин; født 19. januarjul./ 31. januar 1865greg. i Toropets, død 7. april 1925 i Moskva) var en russisk helgen, biskop og overhode for den russisk-ortodokse kirke. I 1917 ble han valgt til kirkas første patriark siden 1700. Han var dermed den ellevte patriarken av Moskva og hele Russland. Fordi han ikke bøyde seg for Sovjetunionens antireligiøse politikk, kom han i konflikt med de sovjetiske myndighetene og tilbragte ett år i fangenskap.

Etter å ha blitt munk i 1892, ble Tikhon i 1897 ordinert til epark (biskop). Året etter begynte han som epark av Aleutene og Alaska (fra 1900 Aleutene og Nord-Amerika) med sete i San Francisco (fra 1905 i New York). 1905 ble han opphøyd til erkeepark. 1907 flytta han tilbake til Russland og ble erkeepark av Jaroslavl, i 1913 av Vilnius.

Den russisk-ortodokse kirke søkte etter februarrevolusjonen uavhengighet fra staten. Den 15. august 1917 ble Tikhon valgt til metropolitt av Moskva og den 5. november samme år opphøya til patriark av Moskva og hele Russland, et embete som hadde vært ubesatt siden 1700 og som keiseren hadde avskaffa i 1720. Tikhons forsøk på kirkelige reformer fikk motstand både fra konservative kretser i kirka og fra sovjetiske myndigheter. Han var en uttalt motstander av bolsjevismen og kritiker av sovjetmyndighetene. Fordi kirkas rettigheter ble sterkt innskrenka av myndighetene, utstedte Tikhon i 1920 det såkalte «dekret 362», der han oppfordra alle eparker som kom til å miste kontakten med kirkens administrasjon, til å organisere et kirkelig samarbeidsorgan i samarbeid med andre slike eparker. Dette førte til grunnleggelsen av flere russisk-ortodokse eksilsamfunn, bl.a. den russisk-ortodokse kirke i eksil. Tikhon utstyrte også den estiske og den polske kirke med autonomi.

1922 ble Tikhon arrestert. Et kirkemøte under sovjetisk kontroll erklærte Tikhon for avsatt, men erklæringen ble ikke anerkjent av den russisk-ortodokse kirke. Tikhon ble sluppet ut av fangenskap i 1923, antakelig etter internasjonale protester, men døde to år senere. Han ble begravd i Donskoj-klosteret.

Den russisk-ortodokse kirke kåret Tikhon til helgen i 1989. Åtte år tidligere hadde han allerede blitt helligkåret av den russisk-ortodokse utenlandskirke.Forgjenger:
 Adrian 
Patriark av Moskva og hele Russland
Etterfølger:
 Sergij 
Forgjenger:
 Makarij II 
Metropolitt av Moskva og Kolomna
Etterfølger:
 Sergij 
Forgjenger:
 Agafangel 
Erkeepark av Vilnius og Lyda
Etterfølger:
 Elevtherij 
Forgjenger:
 Iakov 
Erkeepark av Jaroslavl og Rostov
Etterfølger:
 Agafangel 
Forgjenger:
 Nikolaj 
Erkeepark av Aleutene og Nord-Amerika
Etterfølger:
 Platon