Thorvald Stoltenbergs pris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Thorvald Stoltenbergs pris er en utmerkelse som utdeles årlig av Barentssekretariatet til minne om den norske politikeren Thorvald Stoltenberg. Prisen ble utdelt første gang i 2019.

Formål og kriterier[rediger | rediger kilde]

Prisen gis med det formål å videreføre Thorvald Stoltenbergs arbeid for internasjonal dialog og kontakt mellom naboland i Barentsregionen. Prisen skal gå til én eller flere personer, organisasjoner eller andre som har utmerket seg spesielt i arbeidet med å fremme dialog, tillit og vennskap over grenser og mellom mennesker i Barentsregionen.

Ved utvelgelse av prisvinner skal det legges vekt på:

  • Arbeid som fremmer dialog mellom land og mennesker i Barentsregionen
  • Arbeid som er inkluderende og får personer til å møtes
  • Arbeid for vekst, utvikling og mangfold
  • Synligheten av arbeidet

Det er Barentssekretariatet som forvalter prisen og som hvert år utpeker en jury som skal finne en verdig prisvinner.

Prismottagere[rediger | rediger kilde]

2019: Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjon[rediger | rediger kilde]

Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjon fikk Thorvald Stoltenbergs pris 2019.[1] Prisen ble tildelt for samarbeidet om fiskeriforvaltning og fiskeriforskning i Barentshavet siden 1970-tallet. I juryens begrunnelse stod det blant annet:

«Mange spørsmål har vært viktige i regionen, men blant de aller viktigste har det vært å forvalte og ta vare på livet i havet på en slik måte at det har tjent oss godt. Mottaker av Torvald Stoltenbergs pris 2019 er et bredt samarbeid som er basert på kompromisser. Mottakeren har møysommelig og over årtier jobbet jevnt og trutt, i tillit og med mål om å finne løsninger. Det har gitt oss det fineste samarbeidet vi har hatt i nord – bygd på kunnskap fra havforskerne både på russisk og norsk side, samarbeid mellom organisasjonene i fiskeriene, inkludering av samfunnsinstitusjoner som Sametinget, og med kyndig ledelse fra embetsverkene. Med et faglig sterkt grunnlag for samarbeidet oppstår en naturlig tillit.  Denne verdien har prisvinneren tatt godt vare på til beste for de to kyststater og alle andre land som nyter godt av verdiene i Barentshavet.»[1]

Prisen ble delt ut av Thorvald Stoltenbergs barnebarn Mathias Stoltenberg.

2020: Barents Press International[rediger | rediger kilde]

Journalistnettverket Barents Press International ble mottaker av Thorvald Stoltenbergs pris 2020.[2] I juryens begrunnelse stod det blant annet:«

Barents Press sitt årelange arbeid har skapt stor tillit og respekt mellom journalistkolleger i Barentsregionen. De er langt fra enig i alt, men de diskuterer, de samarbeider og de lærer av hverandre. Barentssamarbeidets fremtid er avhengig av at regionen har en virksom og uavhengig presse og nettverkets arbeid er en uvurderlig aktør i å nå dette målet.»[2]

Prisen ble delt ut av Thorvald Stoltenbergs datter Camilla Stoltenberg.

2021: Valentina Likhosjva[rediger | rediger kilde]

Valentina Likhosjva ble mottaker av Thorvald Stoltenbergs pris 2021.[3] Om tildelingen uttalte juryen blant annet:

«Likhosjva har i en årrekke jobbet for å bedre enkeltmenneskers hverdag og for å fremme toleranse, åpenhet og mangfold i Barents-regionen. Likhosjva er initiativtaker til den årlige og grensekryssende Barents Pride-paraden i Kirkenes. Arrangementet blir sett på som et av de viktigste enkeltarrangementene for å fremme toleranse overfor utsatte grupper i Russland og ellers i Barents-regionen. På tre år vokste Barents Pride fra 200 til 350 deltakere, og arrangementet har fått stor oppmerksomhet i norske, russiske og internasjonale medier.»[3]

Prisen ble delt ut av Thorvald Stoltenbergs barnebarn Emil Aas Stoltenberg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Fiskerisamarbeid vant Thorvaldprisen». barents.no. Barents Secretariat. 27. februar 2019. Besøkt 31. mai 2021. 
  2. ^ a b «Barents Press tildelt Thorvald Stoltenbergs pris». barents.no. Barents Secretariat. 13. februar 2020. Besøkt 31. mai 2021. 
  3. ^ a b «Valentina tildelt Thorvald Stoltenbergs pris for 2021». barents.no. Barents Secretariat. 17. februar 2021. Besøkt 31. mai 2021.