Thorleif Dahl (1891–1967)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thorleif Dahl
Født17. mars 1891[1][2]Rediger på Wikidata
Oslo
Død5. sep. 1967[1][2]Rediger på Wikidata (76 år)
BeskjeftigelseLingvist, filolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
GravlagtVestre gravlund[1]

Thorleif Brandtmann Dahl (født 1891, død 1967) var en norsk reklamemann, forlegger, filolog og mesén.

Han var utdannet historiker ved Det Kgl. Frederiks, med hovedoppgave om Balkan. Kort etter første verdenskrig arbeidet han i et år som lærer for norske elever ved Lycée Corneille i Rouen. I 1920 begynte han som sekretær i Utenriksdepartementet, men etter at hans eldre bror Georg Sverdrup Dahl døde i 1922, så han seg forpliktet til å videreføre reklamebyrået broren hadde etablert, Sverdrup Dahl A/S, en oppgave han gikk inn for med stor energi. Firmaet konsentrerte seg først om kinoreklame, men under annen verdenskrig begynte han å satse mer på forleggervirksomhet. Forretningsdriften fortrengte likevel aldri hans sterke interesse for kunst, kultur og folkeopplysning. Hans suksess i forretningslivet gjorde det mulig for ham å donere betydelige midler til slike formål.

Han var redaktør for Aschehougs verdenshistorie fra 1953 til 1958 og Vårt folks historie fra 1961 til 1964. Dahl var opptatt av at den klassiske litteraturen måtte oversettes til et moderne norsk riksmål og at riksmålsbevegelsen måtte mobilisere mot samnorsktilhengernes fremstøt, og opprettet i 1956 et fond som skulle utgi klassisk litteratur under vignetten «Thorleif Dahls Kulturbibliotek». Grunnkapitalen ble utgjort av verdipapirer på 200 000 NOK. Fondet ble etablert som en stiftelse knyttet til Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. Med midlene Dahl stilte til rådighet har en rekke verker, både gammelnorsk litteratur og klassiske verker fra oldtiden, middelalderen og nyere tid inntil 1800, blitt utgitt på norsk. Det Norske Akademis Pris til minne om Thorleif Dahl er oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c www.begravdeioslo.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Store norske leksikon, oppført som Thorleif Brandtmann Dahl, Store norske leksikon-ID Thorleif_Brandtmann_Dahl[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]