Hopp til innhold

Thomas Joseph Murphy (erkebiskop, Seattle)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Joseph Murphy
Født3. okt. 1932[1]Rediger på Wikidata
Chicago
Død26. juni 1997[1]Rediger på Wikidata (64 år)
Seattle
BeskjeftigelseKatolsk prest (1958–), katolsk biskop (1978–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Archbishop of Seattle (1991–)
  • biskop (1978–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedArchbishop Quigley Preparatory Seminary
University of Saint Mary of the Lake
NasjonalitetUSA
GravlagtSt. James Cathedral

Thomas Joseph Murphy (1932–1997) var katolsk erkebiskop av Seattle.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Thomas Joseph Murphy ble presteviet den 12. april 1958 i katedralen i Chicago av pro-prefekten for Propaganda Fide, kardinal Samuel Stritch.

Bispedømmet Great Falls-Billings

Biskop av Great Falls[rediger | rediger kilde]

Den 5. juli 1978 utnevnte pave Paul VI ham til biskop av Great Falls-Billings. Erkebiskopen av Portland i Oregon, Cornelius Michael Power, ordinerte ham til biskop den 21. august samme år; medkonsekratorer var den emeriterte biskop av Great Falls, Eldon Bernard Schuster, og en hjelpebiskop i Chicago, Alfred Leo Abramowicz.

Erkebispedømmet Seattle

Koadjutorerkebiskop av Seattle[rediger | rediger kilde]

Den 26. mai 1987 utnevnte pave Johannes Paul II ham til koadjutorerkebiskop av Seattle.

Murphys utnevnelse kom etter en rekke kontroverser rundt den sittende erkebiskop Raymond Gerhardt Hunthausen, som først foranlediget en apostolisk visitas til erkebispedømmet bestilt av kardinal Joseph Ratzinger, prefekt for Kongregasjonen for Troslæren. Ratzinger var bekymret for at Hunthausen på noen punkter brøt kirkens lære. Den 3. desember 1985 hadde paven så utnevnt pastor Donald Wuerl til hjelpebiskop av Seattle, med myndighet til å overstyre Hunthausen på flere viktige områder.[2] Etter protester fra Hunthausen og andre amerikanske prelater, fjernet pave Johannes Paul II Wuerl, og utnevnte Murphy til en koadjutor-erkebiskop med mindre umiddelbar autoritet.[2]

Erkebiskop av Seattle[rediger | rediger kilde]

Thomas Joseph Murphy ble erkebiskop av Seattle den 21. august 1991, etterfølgende Raymond Gerhardt Hunthausen, som trakk seg fem år før den anbefalte aldersgrense.

Som erkebiskop reiste Murphy mye til menigheter rundt erkebispedømmet og var en talsmann for de fattige og rettighetsløse. Han hadde tilsyn med en omfattende renovering av St. James Cathedral, som ble fullført i 1994. Under Murphys administrasjon så erkebispedømmet en økning i registrerte katolikker, og en økning i oppsøkende arbeid.

I 1992 åpnet Murphy Elizabeth House i Seattle, som ga medisinsk opplæring og arbeidstrening for gravide tenåringer. For småbyer i Washington som led av nedskjæringer i tømmerindustrien, ga Murphy 500.000 dollar for å hjelpe til med å starte små bedrifter. For å hjelpe til med å kompensere for det synkende antallet prester, ga han økonomisk støtte til et Seattle University-program for å trene lekfolk til å hjelpe til med noen menighetsoppgaver.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6259cbm, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Berger, Joseph (27. juni 1997). «Thomas Murphy, Archbishop Of Seattle Since '91, Dies at 64». New York Times. Besøkt 4. februar 2011. 
  3. ^ murphyt, lest 6. juli 2024